onsdag 28 juli 2010

Tjuvkik

En kundbeställning som påbörjats idag.
Gäller ju att passa på att sticka tidigt till ateljén när mannen ska jobba eftermiddag. Då får man några timmar innan klockan blir 11.30 och man måste sticka hem för lunchen....

tisdag 27 juli 2010

Tapetpyssel

Jag får inte så mycket sytt nu på dagarna. Anledningen till det är att jag inte har någon barnomsorg då stadens dagmammor har semester. Sen har maken börjat jobba efter semestern också....Så jag är ensam hemma med kidzen hela dagarna och pysslar istället. Igår fixade jag fram en plats plus säng till bebisen, så nu kan den sova i vårat rum. ( jag behövde bara flytta på en låda med spel , ca 4 lådor urväxta barnkläder och en kista med jul och påsk pynt,..). Sen fixade jag en massa saker på stan som inte blivit gjort på länge,..posta en ansökan on stipendie, ge papper till revisorn, slänga saker till återvinningen osv. Himlans nyttigt att ta en sån dag ibland. Idag blev det vardagsrummets tur.....Fick ett ryck och krälade runt på golvet och tapetserade igen. Börjar bli riktigt bra på det här måste jag säga.
Bara att lägga ut lite handdukar på golvet så man inte får klister på mattorna, sen fram med en pensel till klistret och fyra muggar som tyngder i hörnen. Sen är det bara att gå igång!
Och såhär blev det:
Hela väggen blev super fin tycker jag. Inte en enda bubbla! :)
Sen satte jag tillbaka barnens gula lekskåp och stringhyllan med vita sidor. Den mindre svarta stringhyllan fick slängas upp för att fyllas med barnens pärlburkar och spargrisar. Sånt som annars bara stått och tagit plats ovanpå skåpet...
Nu ska här bli ordning och reda.
Körde lite mer skräp idag med barnen. Vad skönt det är att bli av med. Imorgon ska jag rensa ut kläder tänkte jag. Får väl ställa mig på loppis någon helg och se om jag kan sälja nåt av det.

lördag 24 juli 2010

Från 31 till 14

Nu är Östersjöfestivalen förbi och så här såg mitt lilla stånd ut.
Första dagen var det 31 grader varmt och jag satt i skuggan och drack vatten mest hela dagen. Mellandagen var helt perfekt, ca 24 grader varmt och mulet. Museigården var fylld med folk som lyssnade på livemusiken och åt kaffe och våfflor.
Sista dagen ( idag) var det 14 grader och totalt hällregn. Jag flyttade in mitt stånd i den s.k Tobaksladan och satt och huttrade i snålblåsten från dörren. Lånade till och med ett lapptäcke av mitt eget marknadsstånd och svepte om mig i ren desperation. ( ändå hade jag strumpbyxor och sticketröja på..)
Vid tretiden hade även folket på slöjdgatan utanför fått nog och börjat packa ihop så då gjorde vi hantverkare på gården det samma. Åh vad skönt det var att åka hem och ta en varm dusch!!

Allt som allt så tycker jag att festivalen gick jätte bra. Så mycket härligt folk som kikade förbi och så många värmande komplimanger från besökarna, jag blir så glad!!
Tack alla ni som kikade förbi, hoppas vi ses nästa år igen!

måndag 19 juli 2010

Hmong vs same

Nu är det måndag igen, och efter att ha varit hemma i helgen så var det då dags att lägga lite krut i produktionen inför Östersjöfestivalen som börjar nu på torsdag. Jag satte mig vid symaskinen direkt när jag kom in till ateljén och sydde klart lite småbörsar. Kände mig väääldigt effektiv.
Sen blev jag sittandes lite,...och tittade på min inspirationsvägg.
Det skulle jag inte ha gjort, för där hängde detta lilla vykort föreställande två st kvinnor tillhörande det svarta hmong folket i Vietnam. Båda kvinnorna har barn på ryggen och det ena barnet har ju en så fin mössa som sticker upp lite. Verkar vara dekorerad med en massa band ,........


Sen kom jag att tänka på det fina tyget jag fick av min syster som hon köpte till mig i Kina. Det som numera är en soffkudde och är resterna av en kjol tillhörande det vita hmongfolket i Vietnam.



Hela tygstycket är egentligen bara vitt, sen har man helt enkelt sytt på otaligt många färgglada band efter varann , med och utan mönster.

Såååå,........jag fick helt enkelt lov att göra en mössa!
Skulle bara kolla själva idén, om den var nåt att ha.
Tog ett randigt tyg från sydamerika som botten och sydde sen på en massa färgglada band.
Sydde lite knappar på toppen och avslutningsvis fodrade jag den med fleece i mellanlägg och innerfoder av mjuk rosa plysch.


Tada!!!


Tycker den blev fin, känns lite hmong vs samiskt på nåt vis tycker jag.
Mössan ska bebisen i magen få ha i vinter tänkte jag.
Det blir nog en tjej,..annars skulle jag nog inte kunna sy så mycket rosa och rött.
Vi får väl se, spännande spännande :)

Det blev såklart inte sytt så mycket mer idag..typiskt mig.
Men i morgon, då minsann,....... :)

lördag 17 juli 2010

Lite smått och gott


Jag har inte bara varit hemma de senaste dagarna måste jag medge..
Jag har däremot endast kunnat jobba en stund på förmiddagen, sen har det blivit för vart i lokalen. 29 grader ute och ett ångstrykjärn på inne,..ingen bra kombination för någon som inte tål värme så bra.
Men lite småkrafs har det blivit iallafall. Lite haklappar, napphållare och småbörsar.
Idag vaknade jag av ett blixt och dunder väder av stora mått så nu kanske det blir lite svalare och jag hinner kanske jobba ihop lite fler grejer till festivalen.
Jag tänkte ta med mig ganska mycket av det som ligger i butiksbloggen på festivalen , så om du spanat in dig på något där får du nog passa på att handla det nu innan det kanske blir sålt till nån annan. http://linaojbutik.blogspot.com/
Bara ett tips,..

fredag 16 juli 2010

Hemma projektet

Det här är mitt senaste hemmaprojekt. Lilltjejen har fått en ny "stor tjej" säng, inköpt på blocket för en billig penning. Men det fanns ju ett stooort fel med sängen, den var ju vit. Och just nu gäller enbart rosa, lila och rött så sängen fick målas röd minsann. Jag tror det tog 4 strykningar innan det vita slutade lysa igenom. Helt galet! Men nu är hon iaf nöjd.
Igår fixade vi även så att hon fick en vägg längs med sängen, som jag sedan tapetserade med hennes älsklingstapet såklart. Bakom väggen ska vi knöla in allt det där som inte får plats i vårat rum,...alla urväxta kläder som väntar på nästa syskon osv. Blir nog bra tillslut.
Nu tänkte jag inte tapetsera mera innan bebisen kommer ut för magen börjar bli väldigt ivägen,...Vi har ju inget tapetserar bord utan jag fick helt enkelt krypa runt med tapetklister på golvet och trixa och dona. Men nu är det slut med det för ett tag som sagt.

torsdag 15 juli 2010

Det går framåt

Tänkte att jag skulle lämna en liten lägesrapport gällande nya bebisens täcke.
Jag försöker att pyssla med det lite varje kväll, men ännu har jag ju lite tid på mig så jag försöker att inte stressa. Har iallafall kommit en bit på väg.

Mina andra två barn gjorde jag också täcken till när dom låg i magen, utan att veta vilket kön det var på den som skulle få det. Första täcket till första barnet blev automatiskt blått. Allt jag sydde då blev blått, vilket jag tyckte var underligt efterssom jag nästan aldrig använder blått, men sen tittade det ju ut en kille så det var ju inte så konstigt.

Nästa täcke till nästa barn i magen blev väldigt mångfärgat,..men mest tjejigt. Ville bla göra en rosa kant på täcket men höll mig ifrån det och gjorde kanten röd i stället efterssom jag inte visste vad det skulle bli. Sen tittade det ju ut en tjej.

Och det här täcket,.....ja hörrni.
Ska vi tro att det blir en tjej kanske?




Sen tänkte jag bara lägga in en bild till Zazzan på ännu ett gratis 50-tals tyg som har fått bli lampskärmar i vårat tv-rum.




Håll alltid ögon och öron öppna så kan man som sagt göra riktiga tygfynd :)

Något annat

Blev lite trött på "retro 70 -tal" stilen här om dagen och kände för att göra något annat. Något "klassiskt". Gick igenom mina tyggömmor och hittade lite tyger från 30, 40 och 50 talen i stället.
Tex dom här 50-tals gardinerna:


Och de här gamla 30-40 tals klänningarna som jag hittat i en soppåse med "matt trasor":




Sen fick jag en idé,...
Borde man inte kunna gör en "stockhus ruta" med annan form i mitten än en kvadratisk?
Jag fick lov att testa! ( Precis vad jag har tid för nu när jag egentligen borde snabb producera en miljon små grejer till Östersjöfestivalens marknad,..)
Men det blev i allafall en riktig sommar kudde!
Tar nog med den till marknaden på festivalen, så får vi se om någon gillar den.

söndag 11 juli 2010

Värmebölja

Lägger in en bild på vårat fina nymålade hus,i brist på annat.
Förut var det gult med vita knutar, men det vita blev så lätt grå dassigt av allt fasadmögel så vi valde att sätta lite färg där i stället. Det är så skönt att komma hem till ett så tjusigt hus. :)

Vi hade 28 grader här redan kl 10 i morse så här blir inte mycket annat gjort än att ligga på playan med mannen och barnen. Synd att klaga iof men jag skulle verkligen behöva sy lite i ateljén, och nu har lilltjejen fått 39 graders feber. Nån som vet hur man får ner febern på någon som ligger i ett rum där temperaturen ligger runt 28 grader?

torsdag 8 juli 2010

Vad händer?


Idag var det meningen att jag skulle åka till jobbet och bara sy en massa småsaker att ha med på marknaden om ett par veckor. Men väl i ateljén så blev det inte riktigt så,...alls.
Jag råkade se lite tyg som låg i en slumpmässig hög och sen blev det som det brukar bli. Jag fick en idé! Jag skulle sy ett lapptäcke av bara gamla påslakan tyger,...dvs ett lapptäcke i PASTELL fäger!! Inte likt mig över huvud taget som vanligt vis skyr pasteller som pesten.
Jag tänkte att jag bara skulle börja på täcket och sy allt det andra sen, men så blev det ju inte alls....när klockan var " hämta barn hos dagmamman dags" så hade jag sytt färdigt lapptäcket ( storlek juniorsäng typ), men inget annat. Så typiskt mig att snöa in på en idé sådär..
Men i morgon,..DÅ ska jag sy en massa smått. Lovar :)

onsdag 7 juli 2010

Hemma igen

Nu är jag som sagt hemma igen, full med ny energi och inspiration. Så idag har det blivit lite smått och gott sytt. Först blev det lite napphållare av roliga 70 tals band.
Sen blev det en grön/röd kudde i lappteknik.

Och sist men inte minst en klänning till lilltjejen. Fick lov att testa ett nytt mönster jag funderat på. Tur att jag har en levande provdocka här hemma.

tisdag 6 juli 2010

Fest sa prästen i Bingsjö!

Ja så var dagen kommen för min käre far att visa sin rockstar quality för barnbarnen. Det blev succé såklart! Barnen blev mäkta imponerande av morfars rockande och dansade loss till gunget från scenen. Hela kvällen var mycket lyckad i Bingsjö och med Kebnekajse som avslutande bandet så blev kvällen perfekt. Nästan,.......jag hade som blekinge bo glömt allt om dalarnas vidrigaste djur, knotten!!! Totalt knott och mygg bitna satte vi oss tillslut i bilen och körde hem till stugan igen, fyllda med god musik och härligt häng.

Nu är semestern i dalarna snart slut, men innan vi lämnar Falun så måste ju barnen få lite kultur och historia undervisning. Vi drog till Gruvan och kollade ner i stora stöten. Imponerande!!

Barnen posar framför gropen..

och ville ta ett kort på mammsen också.
Nästa semester i dalarna tar jag med mig sonen ner i gruvgångarna. Det har jag lovat.
Nu bär det av hem till myggfria blekinge och vårat nymålade hus i Tokaryd.
So long!

torsdag 1 juli 2010

Semester

Den här utsikten äter jag frukost till varje morgon nu på semestern.
Härligt, härligt. Underligt egentligen hur lätt man vänjer sig vid att leva utan alla vanliga bekvämligheter som rinnande vatten ( vi måste hämta vatten i en brunn i skogen) , toalett ( dass är det som gäller) och avlopp ( all disk sköljs av i sjön,..) Och ska man tvätta åker man in till pappsen i stan, tar en hel dag ,och passar på att njuta av just rinnande vatten, toalett och avlopp. Men så har det alltid varit här i stugan sedan farfar byggde den 1960. El drogs in först nu på 90 talet någon gång och nu har vi fixat ett till litet hus på tomten så fler kan stanna samtidigt. Just nu bor min farbror i den andra stugan. Han ligger oftast i en av hängmattorna, fiskar med barnen eller målar akvareller på bryggan. ( han är konstnär.) Livet är så härligt långsamt här...

Var över och hälsade på farmor och farfar för några dagar sedan. Det är så härligt att komma dit för där ser allt alltid likadant ut som det alltid gjort. Själv han man vuxit upp, flyttat hemifrån, bott i olika städer, haft olika pojkvänner, gift sig, fått barn osv,...men hos dom är allt som vanligt.Som att tiden står stilla. Tog lite bilder på farmors schyssta badrumstapeter. Dom ser fortfarande som nya ut. Det var kvalitét på grejerna förr minsann.

Här närmast väntar några dagar på playan och sen är det dags för proggsöndag med pappsen och barnen i Bingsjö. Ska bli jätte kul! http://festsaprastenibingsjo.se/
Blog Widget by LinkWithin