tisdag 30 november 2010

Vinter mode

Har ju inte så mycket att blogga om nu när det står lite stilla med företaget så jag får hitta på annat att blogga om. Idag blir det vinterjackor! Har några stycken i garderoben, köpta som hemsydda. Vilken är eran favorit? Jacka nr 1: Klart varmast men klart fulast. Köpt på H&M för evigheter sedan. Nr 2: Sydde den runt år 2002. Sydd i röd manchester.Pälsen kommer från en gammal pälsjacka, jackan är mellanfodrad med en secondhand filt. Barnen tycker att jag ser ut som jultomten när jag har den på mig. Nr 3: Skolprojekt från tiden på Sätergläntan. Sydd i ylletyg, den långhåriga tibetanska pälsen specialbeställde jag från köpenhamn. Inspirationen kommer från Mora dräkten där man har gröntröjan utanpå sin kasung. Idén till mössan kommer från ett tibetanskt vykort.
Nr 4: Mora kasung. Antik, köpt på Hemslöjden i Mora. Skapade stort huvudbry och uppståndelse på Sätergläntan när en kvinna från Våmhus lämnade skolan i protest för att jag hade den på mig. Jag kom ju inte från Mora,.....

söndag 28 november 2010

Slöjden och maten

Idag var det vernissage för utställningen Slöjden och maten på Blekinges museum:
(http://blekingemuseum.se/ ) och jag måste säga att mina små kuddar hade fått riktigt fint sällskap.Vad mycket underbar slöjd det finns här i länet. I museets butik hade det fixats en extra hörna med slöjd som var till salu, bla mina vantar.
På vägen hem blev det total snöstorm. Det tog en halvtimme längre än vanligt att åka hem, då vi var en enda lång men gles bilkö som sniglade oss fram i 50km/h istället för 100km/h. Men bättre att det tog längre tid än att jag inte hade kommit hem alls :)

lördag 27 november 2010

Mönstrad jul



Lyssnar på Jackson Brown,bär på bebis, städar, pyntar och tittar ut på lekande barn i snön och katten som jagar fasanen Frasse i trädgården.
Snart ska vi fika på pepparkakorna vi bakade igår.
Igår morse fick jag sovmorgon och vaknade till en glad bebis och sprakandet och doften från vedspisen i köket. Ibland känns livet rätt så bra.

onsdag 24 november 2010

Vuxenlek



Det här är vad jag kallar vuxen-lek! Lek med färger, former och uttryck.
Hittade dessa bilder härom dagen när jag rensade bilder på våran externa hårddisk. Det var en lapptäcksbeställning jag fick för flera år sedan när sonen var liten . Det skulle vara ett glatt täcke till en liten kille i Luxemburg. Jag hade lite problem med vilket mönster jag skulle välja och flyttade runt lapparna. Tänk så många olika kombinationer man kan få av en lapp med en mörk och en ljus sida. Underbart kul!

söndag 21 november 2010

Inspiration

Var hemma hos en kompis igår och kom på att jag bara måste blogga om hennes fina hus.
Pyttelitet och alldeles nybyggt ligger det vid änden av en ringlande skogsväg. För att komma dit måste man bla åka igenom en kohage med stängda grindar.( mycket roligt för barnen att leka grindpojkar varje gång grindarna ska öppnas). Tomten ligger uppför en klippa som ligger högt över havet med en vidunderlig milsvid havsutsikt. Alldeles underbart!
Huset är ,förutom just storleken, raka motsatsen till vårat hus. Nybyggt, ljust, luftigt ,modernt och byggt i sten. Jätte härligt.
Det är nästan så man blir sugen på att flytta ur sitt eget 100 åriga gamla trähus och bygga nytt :)



torsdag 18 november 2010

Tvåändsstickat

Jag fick en liten fråga härom dagen: vad är tvåändsstickat?
Så jag lovade att göra ett inlägg om det här på bloggen.
Tvåändsstickat skiljer sig lite från vanliga stickade plagg. Man stickar hela tiden med två garn som man snor om varandra växelvis på avigsidan. Detta gör att det ser ut som vanlig stickning på rätsidan men det ser helt annorlunda ut på avigsidan. Stickningen blir mindre elastisk men mycket tätare och varmare. Det tar en mindre evighet att sticka i den här tekniken, men resultatet göt att det värt det. Denna teknik är mest vanlig i Dalarna och Norge har jag för mig. På danska heter det tvebinning.
Här är några av de tvåändsstickade vantar jag fått genom åren.









onsdag 17 november 2010

På gång,..

Har tagit hem den här högen med tyger, för här ska minsann klippas till bitar till skallror. Har fått veta att det behövs en ny laddning skallror till Deerdot i Malmö och då får jag minsann sätta igångmed lite kvällsarbete om jag ska få det gjort.
Sen är det ju bara att åka till jobbet och sy för brinnande livet . Det spar ju en massa tid. :)

måndag 15 november 2010

Åsså vantarna,...

Nu är hela beställningen färdig. Dags att möta
sina Stockholmska ägare.

fredag 12 november 2010

Dom finaste

Det här är mina allra finaste vantar. Tvåändsstickade och handbroderade vantar som hör till Dala Floda dräkten. Det är min pappas tjejs mamma som gjort dom och jag fick dom i present när jag fyllde 19. Hon lever inte längre, men jag har en hel hög tvåändsstickade vantar som hon och hennes dotter stickat till mig genom åren. Jag kan inte minnas att jag någonsin faktiskt köpt ett par vantar, så bortskämd med hantverk är jag:).
Men det är dessa vantar jag använder allra mest, fast jag vet att jag inte borde. Dom borde nästan ramas in.

När jag fick vantarna bodde jag i danmark och en dag kände jag mig lite nationalistiskt hemmasjuk så jag blev inspirerad av vantarna och sydde en mössa till mig själv för att matcha vantarna. Det här var långt innan jag gick en yllebroderi kurs och långt innan jag hade lärt mig att sy i ylletyg. Men men, jag har alltid gjort vad jag känner för,..så jag lät det inte hindra mig. Jag tittade på broderierna på vantarna och gjorde vad jag tyckte var typ likadant.
Efter sommaren och otaliga flyttar föll mössan i glömska, tills jag råkade hitta den nerknölad i en av mina lådor i ateljén härom dagen.

Tänkte att jag nu kan sy om den lite och låta min dotter ta över den. Men först måste den sprättas upp och pressas ordentligt. Något jag inte alls visste om att man skulle göra då jag gjorde den. Men men, det blir nog bra tillslut. Hoppas nu bara att inte DRÄPO ( dräkt polisen) hoppar på min dotter och skäller ut henne för att hon inte kommer ifrån Dala Floda. ( Något liknande hände nämligen mig för längesedan när jag gick på Sätergläntan. Det hela involverade en Morakasung och en bitter tant från Våmhus,..)
Men här nere i Blekinge så är dom ju inte så petnoga :)

torsdag 11 november 2010

Jacka igen

Nu är jackan och mössan färdiga, puh, bara vantarna kvar.
Är inte van vid att det går såhär långsamt att sy,...
Lilltjejen får vara fotomodell som vanligt.

onsdag 10 november 2010

Jacka

Håller på med en beställning på en jacka, plus vantar och mössa. Det tar dock lite tid efterssom jag bara är i ateljén ca 1½ timme åt gången. Jag måste nämligen hem och amma var annan timme,...... Men det är otroligt skönt at få åka bort och jobba lite .

Är ni nyfikna på vilka vantar vinnaren i gave away:en valde?
Gå in på hennes blogg: http://ornnastet.blogspot.com/

söndag 7 november 2010

And the winner is,...

Lotten med bloggen Nästet. Super grattis!!
Hör av dig om vilka vantar du vill ha och din adress så skickar jag med det samma.

lördag 6 november 2010

Regnig lördag

Projektet till utställningen " slöjden och maten" på Blekinges museum i Karlskrona är nu färdigt. Dom ville ha kuddar av mig, och det är precis det dom ska få. Livstyckeskuddar! Egentligen skulle det ju finnas en "Ingelstad kudde" med bröstlapp också, men mannen som äger stadens tygbutik försvann spårlöst precis innan jag gick på barnledigt så det blev inget tyginköp till det. Attans...men tre kuddar blev det i allafall. Leksand, Blekinge och Rättvik.
Mina yllevantar kommer att finnas till försäljning i museets butik också, så den som vinner min give away får snabba sig att bestämma sig för vilka vantar hon/ han vill ha för på måndag åker dom till Karlskrona.

För övrigt är jag trött på att vakna till gråväder och ösregn nu, så i morse tog jag tag i saken och spelade lite röjmusik för att lätta upp stämningen här hemma. Det blev barnens favorit Vottikaalina med Hedningarna, (http://www.youtube.com/watch?v=Ml6CTcJcmBU) och vilket dansös det blev!!!


Med en sån start på dagen kan ju inget bli tråkigt och grått! :)

onsdag 3 november 2010

Give away!

Nu tycker jag det får vara nog av höstrusk tristess och tänkte att vi kunde hotta upp livet lite med en give away!! Måste ju faktiskt fira att jag har nått över 5000 besökare, det är alldeles underbart roligt.
Det som lottas ut denna gång är ett par vantar. Välj vilka du vill på min butiksblogg http://linaojbutik.blogspot.com/. Finns både i bomull och i ylle, välj i menyn till höger på sidan.

Sååå,...om du vill vara med i utlottningen så gör som följer:
För en lott- skriv upp dig som följare på bloggen.
För två lotter- bli följare, gör ett inlägg på din blogg och länka till det här inlägget.

Super enkelt! Lottningen görs nu på söndag den 7:e nov.

Alla som redan är följare får såklart vara med automatiskt. Om ni inte kan följa tex via blogspot eller kanske inte använder bloglovin så kan ni kommentera det här blogginlägget såvet jag iaf om att ni vill vara med!

Lycka till!
Blog Widget by LinkWithin