söndag 30 januari 2011

Skaparverkstad!

Idag har vi lite pysseldag här hemma. Vem har tid att gå utanför dörren då?

lördag 29 januari 2011

Blå fynd

Igår åkte jag, lilltjejen och torkillen till Karlskrona för att lämna grejer till butiken Gosimoj. På vägen åkte vi inom tapetmeckat och fyndade lite blå/lila/grönt. :) Dessa tapeter kostade lika mycket tillsammans som EN rulle vintage tapet gör i danmark. Galet!




torsdag 27 januari 2011

Flera barntäcken

Ja här kommer fler täcken ( ja jag kan inte få nooog av att göra dom!)
Det här gröna ( och suddiga) täcket har min son på sin säng nu. De andra han hade blev för små när han fick en fullstor säng. Jag skyndade mig att göra det här täcket innan han kom in helt i sin nya " stålmannen, batman,spiderman, bakugan" period. Försökte få det lite killigt och inte för plåttrigt med blommiga tyger osv. Tror jag lyckades för han gillar det.


Det här ( också suddiga) täcket hade han innan. Det började jag på för länge sedan när jag bodde i danmark, men det blev färdigt först när Lo var liten.
Tekniken heter " crazy quilt" eller "toktäcke" och är galet roligt att göra. Om man inte vill brodera över alla sömmarna som jag gjort så kan man bara sicksacka istället.



Sen har vi en bubblare:min systers fjärilstäcke.
Det gjorde min "amerikanska mamma" Ila till min storasyster när hon var liten.
Nu ligger det för tillfället i ateljén för att lagas lite, och då passar Clara på att ligga på det ibland.

tisdag 25 januari 2011

Barnens stora täcken

Här kommer barnens stora täcken. Alla blev sydda när barnen låg i magen och jag inte visste vad det skulle bli, tjej eller kille. Jag sydde som jag kände för och på så vis kunde jag gissa mig till vad som fanns där inne. Med första barnet Lo blev allt blått, hela tiden. Jag som inte ens gillar blå! Allt som var till bebisen blev blått, jackan, vantarna och även hans täcke.


Nästa gång blev allt gult. Kläderna, mössan.
När jag sydde täcket ville jag så gärna göra kanten rosa, men gjorde den röd ifall att det faktiskt var en kille. Fast det var det ju inte!


Och den trejde gången vet ni ju hur det gick. Det mesta blev rosa och mörkrött. Till och med mitt kök blev rosa i ett plöttsligt infall. Men jag försökte iaf göra täcket liiite unisex. Fast jag vet inte om jag lyckades så värst bra med det. Tycker det blev tjejigt i allafall.


måndag 24 januari 2011

Barnens vagntäcken

Tänkte göra några inlägg om barnens olika täcken. ( jag , för dom kan ju inte bara ha ETT var....)

Först ut är deras täcken som jag gjorde till att ha i barnens vagn.
Los blev indigo blått, Ninnis lite folkligt i olika kattun tyger och Claras lite mer 70 tals aktigt med mörkrött manchester tyg.





Det här täcket får vara med även om det inte är jag som kan ta åt mig äran för det. Det gjorde en arbetskamrat till min mamma och hennes dotter till Lo när han föddes. Det är helt fantastiskt fint! Massa små 30-40tals aktiga tyger i pyttesmå fyrkanter.
Dom här täckena hade jag och min man i våra vagnar när vi var små. Mitt täcke virkade min farmor, det med den lilla kudden till.Vem som gjorde min mans täcke vet jag inte.

torsdag 20 januari 2011

Plöttsligt händer det!

Idag sov hon....i nästan TVÅ timmar på jobbet.
Och jag hann göra färdigt ALLA skallror. Nu är det bara grodskallrorna kvar, sen bär det av med rubbet till Gosimoj i Karlskrona. Yes!

tisdag 18 januari 2011

Påslakan-klänning


Ja såhär kan det bli när en vuxen leker med påslakan.

söndag 16 januari 2011

,.

Lo var ju på kalas idag hos sin stora kärlek Embla.
Presenten hon fick var en väska som han själv designat.
Han ritade bilden till vänster och jag sydde väskan efter den.


Mina flätor har klarat sig över natten,...skapligt iaf. Jag behövde iaf inte göra om dom idag igen.
Bekvämt och bra.
Idag fick jag för övrigt kärlek i middagskastrullen...

fredag 14 januari 2011

Lapptäcke av sexkanter

Här kommer en lite lördags skola: Hur man syr lappteknik men sexkanter:

Den här tekniken är lite klurig för den går inte att sy på maskin utan måste sys för hand. ( eller det GÅR säkert att sy på maskin men det blir jobbigt och pilligt och svårt att få det bra)

Först behöver man mallar i papp, typ cornflakes kartong. Till ett kuddöverdrag behöver man ca 15 st. Till större arbeten ca 25 st.



Lägg mallen på tygets avigsida och klipp runt med ca 1- 1.5 cm sömsmån.


Ta fram en vanlig tejp och tejpa in kanterna mot mallen. (eller sy med sytråd)


Nu ser sexkanten ut såhär på framsidan.


Tejpa flerstycken sexkanter och sy ihop dom räta mot räta med vanliga kaststygn. Använd dubbel sytråd eller enkel björntråd.


Då blir det såhär:


När en sexkant är helt ihopsydd med andra, hela vägen runt ( som den i mitten på bilden) så tar du bort mallen och använder den igen .

Så enkelt är det! Nu är det bara att sätta igång och sy!
May the patience be with you!

onsdag 5 januari 2011

Fina Jackan

Mannen här på bilden har världens finaste mansjacka! Han lämnar sin son på samma skola som jag lämnar min och då brukar jag beundra jackan såklart. Jag frågade en dag om jag fick göra ett inlägg om hans jacka och det fick jag!
Jackan köpte han utanför ett kloster i rumänska Bukovina. Det finns liknande jackor, västar, rockar och så vidare över hela öst. Han har sett snarlika kläder i Lvov (Ukraina) och Transylvanien. Hela jackans formspråk är mycket typiskt för östra europa.
Han vet inte hur gammal den är. Sådana kläder görs visst inte längre och sist han såg nåt i den stilen till salu, på en antikaffär i Herrmanstadt (Sibiu) i Rumänien kostade den 3000 spänn, och det var en tunn väst, mycket mindre än den här jackan.
I kyrkan i byn han åker till på semester, också i Rumänien, ligger en rock i samma stil och den är från 1800-talet. Huvudbeståndsdelen är fårskinn, från olika får och får av olika ålder. Muffarna är nog från unga lamm eller till och med lammfoster, de vita partierna från vuxna djur. Den ska visst vara rysligt varm, räcker med att bara ha en skjorta under mitt i vintern.
Otroligt vacker jacka. Får se om jag kan ta någon närbild någon dag, det är fantastiska svarta broderier på den. Härligt att se en man i vackra kläder. Händer ju inte så ofta nu för tiden :)

Återbruk


Dom här två 60-tals klänningarna fick gå till slakt igår. Den med skärp var alldeles sliten och solblekt. Fickorna hade lossnat upptill och där var tyget så slitet att man inte kunde sy fast dom igen.
Den utan skärp tycker jag har så fantastiskt fint tyg. Modellen på klänningen är så enkel att jag aldrig skulle använda den själv, inga knappar, fickor eller krage. Bättre då att använda tyget till nåt istället för att klänningen bara ska hänga och samla damm.
Båda klänningstygerna ska såklart få vara med i mitt blå lapptäcke som jag håller på med.
Och lilla Clara kan ha sin mössa nu som jag sydde när hon låg i magen.Passar henne fint tycker jag!
Nu i dagarna tänker jag göra ett inlägg om en fantastisk jacka,....vänta och se bara:)

tisdag 4 januari 2011

Hello Africa!



Har lite afrikanska tyger liggandes på jobbet. Några köpte jag i New York, ett har jag fått från min syster och ett är från min mormor och morfar.Har ingen aning om vad jag ska göra av dom, men kan heller inte slänga dom. Egentligen skulle jag vilja göra en massa kuddar av dom och ha i soffan, men det passsar inte riktigt ihop med resten av hemmet tycker jag...vad göra vad göra?

Dom får ligga kvar på jobbet ett tag till i väntan på någon god idé.

Julklappar!

Här kommer lite grejer som jag sytt innan jul. Jaghar inte kunnat blogga om dom tidigare efterssom dom var beställda julklappar och inte fick ses innan jul. De två jackorna var en utmaning då beställaren själv gav mig sina egna tyger. Jag la bara till lite själv för att kompensera. Har inte jobbat så förut, är ju van att bestämma allt själv :)
Ja åsså ett par skosydd också.

Blog Widget by LinkWithin