torsdag 30 augusti 2012

Potpurri


Här kommer ett sånt där potpurri inlägg som handlar om en massa och inget alls.
De här två kjolsäckarna har jag köpt för längesen när jag bodde i Insjön och brukade hänga på loppisen Loppnor i Leksand. Där fanns alltid dräktdelar som livstycken, förkläden osv. Dom kostade alltid olika mycket beroende på vem det var som stod i kassan. Dessa två hör till Dala Floda resp Leksandsdräkten.
Den från Leksand är rätt sliten och gammal men det från Floda är i perfekt skick och ser nästan oanvänd ut.
Tänkte ha dom i ateljén som inspiration.



Och här,..tada! är familjeklenoderna jag nämnt tidigare. Dom fina femtiotalarna som jag hade som barn och som även mamma hade när hon var barn. Mamma hittade dom i sommarstugan i somras och tog ner dom hit till mig. Åh vad man kände sig fin när man hade dom på sig som barn. Den rosa har även en litenjacka till.
( när jag var liten fanns det även en lavendelblå klänning i samma modell som den gula, med en lite vit spetsbård på och en matchande jacka. Men mamma slängde den för ett tiotal år sedan då den var så tunnsliten att den inte gick att rädda)
Nu är det då meningen att tredje generationen småtjejer ska få känna sig fina i dessa klänningar. Ska bli så fint att få se. Fast jag får vänta några år tills dom växt i dom.

Ja, sen till sist så har minsta tjejen fått flytta in i mellan rummet och fått " eget rum" som dom andra barnen. Jag fixade så det skulle vara lite mysigt med ett ärvt gammalt överkast ovanför hennes säng. 
Hitils har hon sovit där fyra nätter och det verkar gå fint.
Nu kan jag äntligen ligga och läsa på kvällarna igen .

onsdag 29 augusti 2012

Vill du bli min granne?

De förste oktober blir lägenheten ovanpå min ateljé ledig.
Åh vad jag hoppas på att någon kreativ, rolig person skall flytta in. Kanske starta ett hantverkskollektiv, eller hålla kurser ihop, eller bara någon som är galet inspirerande.
Vill DU bli min nya granne?










lördag 25 augusti 2012

Fina hus


Hej hej, här kommer ännu ett vackert hus. Otroligt långt ifrån min personliga stil. Väldigt "ljust och fräscht". Men ack så tjusigt! Dom som bor där är släktingar till mig, mamman är landskapsarkitekt men har bla även varit inredare på Ikea och jobbat många år på Granit. Pappan är grafisk formgivare och har egen firma. Dom har två barn, som vi kan kalla stora O och lilla D. Dom är 4 år resp 6 månader. Idag var vi där på kalas/ namngivning för lilla D. Det var mycket folk överallt och ovanligt rörigt. Men eftersom den här familjen inte verkar äga en enda onödig eller omatchad pryl så märks det knapt. Här är allt speciellt utvalt, inget lämnas åt slumpen eller inhandlas impulsivt och det mesta är vitt vitt vitt, med lite svart, grått eller trärent. Fint som snus. Frågade en gång, när jag själv funderade på att dra fram en roller och vit målarfärg, hur det funkade med allt vitt tillsammans med barn? Mamman svarade att hon ofta gick runt och  gnuggade med fuktig trasa när hon hade en stund över. Då bestämde jag mig att det inte var nåt för mig ;) Men som sagt, det är ack så tjusigt!

















I visited a very nice house today that belongs to a relative. I love the interiors but couldn´t ever ,personally , live with all that white .

fredag 24 augusti 2012

Sista chansen.


Jag syr en massa beställningar. Sånt som jag inte vill lägga upp här förens jag fått ok av kunderna.
Men jag kan avslöja att jag syr klänningar och vantar, mest.






I morgon är butiken stängd, men vi öppnar på måndag igen. Sen är det sista veckan. På fredag stänger vi butiken helt. Så passa på att besöka oss innan affären upphör. Ronnebygatan 19 i Karlshamn ligger den på. Mitt emot Antikvariat Bode, vägg i vägg med Sjölands Konditori. Välkomna!


tisdag 21 augusti 2012

Fina boken.

Igår fick jag något alldeles extra i brevlådan. Nämligen Karin Holmbergs nya broderibok!
Jag  satte ungarna till att bada i plaskpoolen och smög undan med boken till ett lite gömt ställe i trädgården och kikade igenom den. Herre gud så fin bok!! Det är en sån där bok som man önskar att man hade kommit på att skriva själv. Massa fina bilder, skisser, inspiration och idéer. Beskrivningarna är enkla och mönstren finns i boken. Vissa broderier är enkla och ljusa, andra mer pampiga och färgstarka. Och oj vad jag önskar att jag kunde skissa sådär fint.Och brodera sådär fint.
Jag fick i alla fall lust att sätta igång med något på en gång. Vilket jag också gjorde....nästa dag.



Det blev en dockan Karin som barnens kusin Doris skall få i namngivningspresent på lördag.
Jag gjorde bara om ansiktsbroderiet lite, annars är det Karins mönster.
( Så dessa dockor syr jag inte upp på beställning då det inte är min design)
När min minsta lilla tjej fick se dockan så vägrade hon släppa den, så nu måste jag sy en till till henne i morgon. Men den var så kul att sy att jag gärna gör en till i allafall.


måndag 20 augusti 2012

Tjejen med koll...

Här nere har vi äntligen fått sommar. Vi hade +30 grader i går och idag har vi haft runt +26.
Underbart ät det minsann. Igår drog jag och kidsen till en för oss ny strand där det växte rosa näckrosor.
Sådana skulle jag vilja ha i dammen i trädgården om några år , när vi fyllt den med vatten igen.


Innan de varma dagarna kom så kunde det dock se ut såhär på kvällarna. Höst dimman som smyger in på kvällen för att lägga sig och vila på den gamla havsbottnen.



Jag har ju även sytt en massa som inte kommit upp på bloggen. Som klänningen nedan tex.
De senaste veckorna har beställningarna riktigt haglat in, jätte kul är det! Just nu har jag bara inte så mycket tid då jag står i butiken då och då fram till sista augusti då vi stänger igen butiken.

Sen gjorde jag ju den underbara saken idag att jag glömde att jag skulle på upprop i skolan, första dagen på terminen. Tjejen med koll, verkligen ;)
Som tur var kom jag på det bara fem minuter efter utsatt tid så jag fick räserköra med bilen genom stan till skolan, och just som jag flåsade mig in igenom entré dörrarna på skolan så såg jag de sista eleverna gå igenom dörrarna till aulan. Jag hann precis!!
Det känns i mig att jag inte suttit i en skolbänk på 11 år.........dags att styra upp sig lite kanske.

lördag 18 augusti 2012

Lördagspyssel

Lördag. Jag experimenterar  med färger och bekanta mönster. Lilltjejen hjälper till lite.
Vi pysslar stådtjack och käkar chokladbollar och ikväll smyger jag nog iväg på 40 års fest i Tattamåla.




onsdag 15 augusti 2012

Lila , orange och grönt


Jo, det har ju blivit lite klänningar på sistone. 
När jag har hunnit och inte jobbat ute i Karlskronas skärgård.
Den här lila var ett experiment från helgen.



Sen har det även blivit klänningar till butiken i stan. Bla två gröna.
Men även en knallgul. Glömde visst bara att fixa bild på den.



De veckor som kommer så kommer jag nog inte hinna producera så många klänningar då det är min tur att stå i butiken. Kom gärna förbi om ni har lust.

Ihave made more dresses.

måndag 13 augusti 2012

Nytt godis i tyghyllan

Det har blivit lite nytt tyg i hyllan i sommar. Dessa första tre bilder är på tyger köpta från en quiltbutik i London. Hittade dit via en bild på Instagram och blev kär på sekunden.

Den fjärde bilden är en hel hög med tyger jag fått från denna Madame.
Hon och jag har bytt tyger förut och jag får alltid igen tiofalldigt mer tyger från henne än vad jag  tycker att jag skickar till henne. Sen har hon den mest imponerande samlingen textilböcker hemma. Det är inte klokt.
Jag skulle kunna stänga in mig i evigheter och bara läsa dessa fantastiska böcker om folkdräkter från hela världen, broderier och tekniker.




Dom här två sista gobitarna har jag fått från bästa Lisa.
Hennes tygsamling är inte lika stor sommin, men däremot innehåller den uteslutande tyger man skulle ge sin ena arm för. Det är inte klokt. Det till höger är jag så kär i att jag drömt om det....jo jag vet. Jag är lite galen.


Ja, sen har jag sytt en massa klänningar på sistone såklart. Men tänkte att det kanske blev lite tjatigt att skriva om dom hela tiden  så idag blev det tyg istället.

Ihave bought som new fabrics this summer.
Some come from a quiltshop in London, some from Madame Marguerite and some from my friend Lisa.

fredag 10 augusti 2012

From Romania with love

Nu är jag kär igen. I mina nya skor. ( ja, ni vet ju att jag är periodare,...just nu är det skor som gäller)
Dessa  underbara godingar är handsydda av en skomakare i Rumänien och hemfraktade av min fina vän Sara som har sommarhus där. Dom är alldeles mjuka i skinnet, förstärkta i tårna och sådär 20-taliga som jag gillar. Sen kostade dom nästan ingenting såklart.


Även dessa kängor köpte jag nu ifrån samma skomakare.
Jag gillar att dom ser så gamla ut, med vackra stickningar på sidorna och snörning. Ingen fusk-dragkedja här inte.



Båda skoparen måste dock skos med en tjockare sula, då framsulan bara är av hårt läder och klacken är spikad. Hos min sko-kille här i stan kostar det 220:- paret, men jag lärde honom att vika skjortor av 20-lappar så jag fick båda paren för 300 :- i istället.
Fin prutning tycker jag.
Blog Widget by LinkWithin