tisdag 23 september 2014

Please do try this at home.

För några dagar sedan fick jag ett litet ryck.
Jag gick ut på stan och köpte mig en vit basker i ull på närmaste vant/väsk/huvudbonadsbutik, sen gick jag vidare till coop, willys och lilla konsum i stan och roffade åt mig deras löst liggande lökskal. ( jag frågade personalen först om det var ok såklart..)

När jag kom hem såg påsarna ut såhär. Sen hade jag också sparat på röda lökskal här hemma
i en tygpåse i köket för just detta ändamål.



Jag betade baskern i 90 gtadigt vatten och alun i sisådär en timme. 10g alun per 100g färgningsmaterial har jag för mig att det ska vara, Jag körde lite på måfå..
Min största gryta fick se dagens ljus efter eoner av tid i skafferiet och den fylldes med vatten och lökskalen, så mycket lökskal det bara gick. Sen fick det koka upp och puttra en timme.


När timmen var slut så silade jag bort lökskalen och stoppade ner den betade baskern. Jisses amalia vad starkt avkoket var!!!! Egentligen ska man färga i 90 grader i en timme, men jag stoppade bara ner min basker i ca 15 min..och TADA!!! En basker som ser brun ut inomhus med knallgrön utomhus. I löve it!


I efterbadet färgade jag en gammal stickning i skiftande grått ullgarn. Den blev apcool. Riktigt farligt grön färg.




Sen har min Nanny mc Phee kofta blivit färdig. Skippad som sagt att göra väst utan fixadeärmar också. Tror att jag och koftan kommer att bli riktigt goda vänner.



tisdag 16 september 2014

Copenhagen Tweedride

I lördags var jag alltså på något som hette Copenhagen Tweedride.
Fenomenet med just tweedrides uppstod i London för några år sedan då folk tyckte att staden saknade en ordentlig cykelkultur. Att cykla och samtidigt hylla tweeden har sedan dess blivit ett vinnande koncept. Årligen cyklar nu 500 Londonbor sin tweedride samt att denna happening även upptått i andra städer som tex Tokyo, Madrid, Stockholm och Köpenhamn.

Årets Tweedride i Köpenhamn sammanföll med deras Golden Days festival och hade 1914 som årstema. Självklart fick jag lov att sy en egen outfit då jag inte ägde något i Tweed.
Såhär såg jag ut. ( foto taget av sploosh.dk)


I början av turen ösregnade det men sen klarnade det upp. Under hela turen hade vi också sällskap av två killar med stora högtalare på sina cyklar som förgyllde cykelloppet med aldrig sinande 20-tals jazz på högsta volym.

( Bilder lånade av Janek Mastek)



Så himla många stiliga typer!! 
Varför ser inte män ut såhär jämt?!


Här är hela gänget samlade på trappan.


Efter cykelturen var det prisutdelning för bla bästa klädsel dam och herr, snyggast cykel, snyggast skägg osv. Jag vann första pris i kategorin "bästa detalj" då jag hade sytt min outfit själv. Så himla roligt!! Jag passade också på att bli världskändis i dansk teve såklart.

Dagen var fantastiskt rolig och det var så kul att få möta alla dessa underbara människor. Alla får första pris av mig för utmärkt stil!! Om ni vill se mer foton från dagen så kan ni kika in på deras sida på facebook. Den heter Copenhagen Tweddride.

onsdag 3 september 2014

Växtfärgning

Nu har jag jobbat två veckor och vi har hunnit med att växtfärga vid Djupasjön igen.
Sen har vi även syntétfärgaat samt börjat med spånad och stickning.
( är det bara jag som typ vill ÄTA upp garnerna?!)


I ateljén går det långsamt,.... ingen tid alls till nåt verkar det som.
En sak som iaf har blivit färdig färdig är min Nanny McPhee kappa. ( ja, jag älskar kläderna i den filmen) Tyver så finns det nästan inga bilder på den på nätet och i filmen gå scenerna så fort där hon har den på att det är svårt att se detaljer så bra. Jag har iaf försökt återskapa så mycket som möjligt. 
T.e.x så är fodret ljusrosa och gå bara till midjan som man kan se här där hon har kappan ut och in.


Det här är det tydligaste man kan se broderierna... Har dock bara hunnit sy det gula ännu.


Kappan med,....löv..


Och min kappa!! (Ni får ursäkta den så otroligt sura minen och katten Couscous som visar sin bästa sida för kameran....) Jag är ganska nöjd med kappan. Kragen hade jag egentligen velat göra om men det får vara.


Nästa syprojekt får bli en outfit till Copenhagen Tweed ride som jag plötsligt i lördags fick ett ryck att köpa biljett till. Ibland är det kul att vara lite impulsiv. Temat är 1914 typ....kan bli spännande :-)

Blog Widget by LinkWithin