tisdag 7 februari 2017

Vietnam del3.


I Vietnam verkar det ha dille på fina golv.  Jag fotade några för att ha kvar i minnet här hemma.






















söndag 5 februari 2017

Vietnam del2

Efter två dagar i regniga Hue tog vi tåget vidare söderut till Da Nang och taxi vidare till Hoi An.
Vi bodde bredvid den gamla staden som finns med på Usencos världsarvslista. En dröm att gå runt i kvällstid då hela staden är upplyst av kinesiska sidenlampor i alla regnbågens färger. Speciellt också nu när det var Tet. ( Asiatiskt nyår) Alla byggnader, små innergårdar, barer och restauranger var belägna i gamla trähus i vietnamesisk stil med mörkt och snirkligt snidat trä. Som att gå runt i en dröm..




Men förutom den gamla staden så finns där också en strand.. och palmer!




Där fanns också såklart marknader med bla fantastisk mat i aptitretande färger.



En dag tog vi cyklarna till Silkvillage och tittade på hur man framställde siden förr i världen . Från larv till färdigt tyg. Väldigt intressant och lärorikt.


Näst sista dagen åkte vi till ett ställe som heter My Son som en 1000 år gammal Hinduisk tempelruin samling som kallas lite grann för lilla Ankor vat. Den dagen var det +27 grader och vi höll på att smälta bort bland ruinerna.

Som tur var åkte vi båt tillbaka och kunde svalka oss i brisen över floden.



Kunde inte låta bli att fota denna illa tant då färgerna var helt fantastiska!



Sista dagen tog jag en slappedag vid poolen,....välförtjänt tycker jag.


Vi tog också en cykeltur till den stora bron utanför Hoi An. Vacker utsikt.


Vi hann tillbaka till Hanoi en halv dag och tog då tillfället i akt att bla handla på oss hantverk....Norra Vietnams folkdräkter är helt galet vackra.



Ja,..sen flög vi iväg samma rutt som vi kom.
Har ni möjlighet så Måste ni se Vietnam. Ett vackert och intressant land med underbar kultur.
Och skynda er innan det blir nästa Thailand och överhopas av turister. Just sayin.

lördag 4 februari 2017

Vietnam del1


Hej och hå, nu har jag varit tvärs över jorden och vänt. 18 timmar och tre flyg. Köpenhamn till London. London till Hong Kong och Hong Kong till Hanoi...
I Hanoi bor nämligen Frans bror med sambo och barn och vi tyckte att det var en bra ide att hälsa på dem medans de bodde där.

Hanoi är stort, fullt med avgaser och mopeder och luktar som en blandning av avgaser, sommargrillning och akvarium..Trafiken är ett kapitel för sig. En aldrig sinande ström av mopeder och en och annan bil, lite cyklar och gamla damer med bambupinnar med korgar på. Gatan och trottoaren är allas och ockuperas av, förutom trafiken, försäljare, höns, lösa hundar och matserveringar. Att stå och vänta på att få gå över gatan är lönlöst..man bara går rakt ut i trafiken lungt och stilla så vejar alla. Tog ett tag att vänja sig men tillslut gick det på automatik.

De första dagarna bodde vi hos Frans bror mitt i Hanoi.

Vi gick runt och utforskade staden, speciellt den äldre delen och provade på att äta vietnamesisk gatumat på de mest udda ställen.Favoriten bland rätter blev den Hanoiska specialiteten Bun Cha.

Det här stället var ett hål i väggen i en smal gränd inne i de gamla kvarteren. Vi trängdes med disken inne i hörnet och maten lagades i hörnet ut mot gränden.

Så här såg gränden ut och vi satt inne och käkade i hålet in till vänster bakom där kocken/kvinnan sitter. Och ja,..det åkte mopeder där inne också trots att det knapt var två man brett där i gränden.
Maten var såklart fantastisk.

Vackra kvarter.

En dag besökte vi tygmarknaden som var lika hysterisk som resten av Hanoi. Knökfullt med bara små gångar man kunde ta sig fram på. Försäljarna satt i små bås uppe på sina tyghögar och sålde allt från rulle. Allt hutlöst billigt såklart.

Dag tre åkte vi lite söderut till ett ställe som hette Ninh Binh.
Risfält och höga berg, getter i bergen och vattenbufflar på marken.
Vi bodde i bambuhyddor inne i en vik gömda mellan höga berg. Otroligt vackert men ganska kallt den här delen av året.( Ca 17 grader) Som tur var fanns det tredubbla täcken i sängarna och goda drinkar att värma sig med bakom myggnäten.

En av dagarna satte vi oss på lånecyklarna och cyklade igenom byar och landskap till en flod där man kunde åka flodbåt igenom ett flodsystem med gottor och pagodor.
Ett helt fantastiskt ställe såhär off season. Knappt några andra turister att trängas med och naturen var otroligt vacker. Sammanlagt paddlade man igenom nio grottor med en genomsnitts längd på ca 100 m var. Under turen gick man iland och besökte tempel och pagodor i sin egen takt.



En annan dag, när det var varmare , ca 21 grader, besökte vi ett berg med tre olika tempel på olika nivåer och tog oss hela vägen upp till toppen.


Vackra risfält och berg.


Tillbaka i Hanoi igen så tog vi ännu en tur i gamla staden innan vi hoppade på ett nattåg till Hue.
( såhär äter man på alla gaturesturanger..vid låga plastbord på mini plaststolar direkt på trottoaren. Man kände sig som en jätte.  Mannen till höger i bakgrunden är kocken..)


I Hue var det 23 grader och monsunregn.
Som tur var har Vietnam en bred marknad av regnponchos så vi köpte en varsin och gav oss iväg till den gamla kejsarstaden,


Helt makalöst ställe. Som att gå runt i filmen Crouching tiger hidden dragon. Drakar, mosaik, stenlagda torg och historiens vingslag. Om det inte var för att jag trots den snygga regnponchon var dyngsur in på bara kroppen så hade jag kunnat hänga där hela dagen.


Väl värt ett besök om ni någon gång har vägarna förbi.




Fortsättning följer.....
Blog Widget by LinkWithin