tisdag 8 december 2015

Decembermorgon

Morgonen bjöd på en fantastisk soluppgång. Inga filter behövdes för dessa bilder.
Bilderna är tagna ute vid väggahamnen.






Och hos oss hade vi dimma. Tycker att ljuset nästan blir som pärlemor.



Sen har jag glömt att berätta om den här underbara tavlan.
Det är otroligt talangfulla illustratören Amanda Hoffner som gjort ett porträtt av min familj.
Hon är en del av vårat hantverkskollektiv "gruppen karlshamn design" och gör fantastiskt snygga saker. Den här gången bjöd jag hem henne till oss för inspiration och sedan gjorde hon detta fina familjeporträtt. Hon har fått med det viktiga, oss fyra,pianot, textilier, färg , katten , glädjen, kaoset och krussidullerna. Älskar den!


Kika gärna in å hennes hemsida som ni hittar här.

Nu ska jag bita ihop och genomleva årets drygaste tid,..den förbannade julen. I år slipper jag tyver inte undan då det är min tur att ha barnen,....



söndag 6 december 2015

Foteviken och indigo


Så,..förra söndagen bar det av till Foteviken i skåne. Underligt ställe såhär off season, men så himla fint. Som att stiga in i en tidskapsel. Vill gärna uppleva det i sommar när det är varmare och mer  proppfullt av liv och hantverkare. 




Det blåser i skägget! (  det var samma dag som stormen Gorm slog till..)



En vikinga "groupie" för arkiven med min personliga guide.


( Självklart har också Frans sytt sina kläder själv, för hand)


Annars har jag blivit förälskad  i indigo, jag som egentligen inte ens gillar blått...
Några elever har färgat på skolan och när de varit färdiga har jag tagit över baden och färgat loss.

Så himla fint; typ magiskt!





Och sen har jag ju glömt att lägga in denna som lovat. Gruppbilden från Copenhagen tweedride 2015. Håll till godo!


måndag 23 november 2015

Vikingakläder 4:


Ja här kommer lite mer,...

Tunikan här under har jag sytt i oblekt linne som jag färgat med indigo.  De olika färgningarna var inte så stora så jag fick lov att blanda dem. Jag vet att det där med olikfärgade kilar är mer medeltid men jag tänker att jag inte kan ha varit den enda i världen som behövt lägga till lite tyg när det inte räckt...och så tänkte de säkert på vikingatiden med. Runt halsen har jag inspirerats och gjort en egen tolkning av en sk "viborgtunika". Det är ett mansplagg som är sytt på ett väldigt finurligt sätt i dubbelt tyg med bla prydnadssömmar på bålen. Om någon opponerar sig så får dom väl gör det tänker jag. Jag är ju inte inne i vikingasvängen för att vara så historiskt korrekt som möjligt, jag tycker bara att sömnaden och skapandet är kul.



Har även nålbundit en mössa. Garnen är färgade i två olika efterbad av krapp samt ett garn som färgats med tuschlav från gården.


Vantar,...sydde dem i morse av ett gammalt pälsskinn jag hade liggande. Improviserat mönster.



Och här är en bild från nätet på hur de olika mönsterdelarna på mina kappor ser ut. Raka delar och kilar, väldigt basic. Jag har valt att ha lite sluttande axlar på mina kappor för att minska bylsigheten, som på bilden längst ner till höger.


Nu är det bara trekantssjalen och väskan kvar. Var ute och sågade till träpinnar till väskan i går kväll. Få se om min idé funkar.

lördag 21 november 2015

Vikingakläder 3:


Jag fortsätter att skapa vikingagrejer jag. Det är så ofantligt roligt att äntligen få sy för hand i gedigna material igen. Har ju några års uppdämt handsömnadsbehov att få ut ur händerna.
 Och sen kan jag ju inte springa på vikingaevent i sommarkläderna jag gjorde till Gudahagen, då fryser jag ju häcken av mig. Så,.....jag har donat lite här hemma i kökssoffan och på spisen.

Först ut är en vinterkappa.

Både foder och yttertyg är i ull. Innertyget hade jag i gömmorna och yttertyget köpte jag på den lokala tygbutiken för 70:-/m. Tyget var i en annan färgskala så jag färgade det först i ett starkt bad av gula lökskal och sedan färgade jag över det med ett mellanstarkt bad av indigo. Är väldigt nöjd med färgen.
Det lila tyget var i grunden grått och svart, men jag färgade det med tuschlav. Bandet har jag brickvävt av garner i ull som jag färgat med tuschlav och stenlav jag plockat ute på tomten.
Broderiet är sytt i ljusgrått ullgarn med kedjestygn ( som jag fått veta i efterhand inte existerade på vikingatiden,..men va fan,..), motivet kommer ifrån en runsten på Gotland.

Spännet är sk kaftankrokar baserade på ett ryskt fynd från Kurskaya.






Struthätta ( utan strut) sydd i ett ylletyg som jag svagt färgat med tuschlav. Fodret är ett melerat linne som jag färgat i röda lökskal. Broderiets mönster tog jag från en bild å en svärdsdetalj från ett svärd som hittats i Valsgärde. Även det har jag broderat i kedjestygn,....attans då... Garnerna är färgade i renfana, gullök/indigo och bresilja. ( som jag ju kom på inte funkar egentligen eftersom bresilja kommer ifrån sydamerika och man inte hade upptäckt den kontinenten på vikingatiden.. damn!)



En tunika har jag sytt i ett kypertvävt ylletyg som jag sedan färgade i krapp. Den är fordrad med lin i halsen.



Hängselkjol i ett fiskbensmönstrat ulltyg från den lokala butiken. Tror det kostade 60:-/m. I orginal är det ljusare, jag färgade det grönare med ett bad av röda lökskal. Bandet har jag brickvävt av entrådiga ullgarn färgade i krapp, efterbad på krapp, tuschlav och gullök/indigo plus naturgrått.

Är för övrigt sjukt glad över bandets mönster eftersom jag lyckades klura ut det bara från en bild på en benlinda jag hittade på Pintrest. Hejja mig!




Ja sedan måste man ju vara varm på huvudet också, så det har även blivit en fodrad ullmössa med pälskant. Det är samma yttertyg på hängselkjolen men detta har fått åka i ett svagt indigobad. Pälsen hittade jag i form av en gammal mössas på röda korset i stan.


Och i skrivande stund sys en tunika av tyger färgade i indigo, samt nålbinds på en trekantsschal av krapfärgad ull..... sen behöver jag nog vantar också....och det hade ju varit kul att sy sina egna skor.....

( nämnde jag att det ska vara färdigt till nästa söndag?)

torsdag 29 oktober 2015

Vikingakläder 2:



Och här fortsätter vikingatemat.
Det mesta av sonens kläder har jag skrivit om tidigare men manteln är ny.
Den är sydd i ett grått ulltyg och sydd som halvcirkel. Applikationen/broderiet är sytt i grått ulltyg och ulltyg färgat i rödlök samt broderat i kedjestygn med garn färgade i rödlök och gullök-skal 


Lilltjejen har på sig en underklänning i oblekt linne med kantningar av krapp på vitt linne.
Hennes kappa är sydd av gratis-ponchon från jobbet, ett grått ulltyg samt fodrad med oblekt linne. Struthättan ( utan strut) är sydd av ett ljusgult tyg som färgats med rödlök. Den är fodrad med samma krapp-linne som kantningen på klänningen.  Kantbanden på hättan och kappan har jag brickvävt av garner färgade i ett ljust bad av tuschlav , krapp och stenlav efter eget hittepå mönster.


Foto: Marita Olsson

måndag 26 oktober 2015

Vikingakläder 1:


Ok , på begäran så börjar jag nu blogga om mina vikingakläder också. Vad roligt att ni vill se vad jag gör! Vi börjar med mina kläder till gudahagen. Alla kläder är mestadels sydda för hand med fällsömmar i vaxad lintråd.

Foto:Frans Ekelin



Undertunikan är sydd i oblekt linnetyg. Jag har färgat tyget med en väldigt starkt bad av gula lökskal. Bandet har jag brickvävt i cottolin efter eget mönster.


Hängselklänningen är även den sydd i linne. Den rödabruna färgen är färgad med krapp på oblekt linne och den gröna bården är röda lökskal på oblekt linne. Bandet är brickvävt av cottolin efter eget mönster.


Mössan och halsvärmaren har jag nålbundit i ullgarn som jag delvis färgat med bresilja. Detta har jag kommit på i efterhand är lite av ett " no no" eftersom bresilja kommer ifrån brasilien och man inte upptäckt sydamerika på vikingatiden... Struthättan har är sydd i ulltyg och har ett linnefoder av rödlöks färgat oblekt linnetyg.


Väskan sydde jag av en gammal poncho jag hittat på gratisförrådet på skolan. Det är hemvävd av ull. Bandet har jag flätat av garner jag  färgat i krapp och stenlav.


Inuti har väskan foder i vitt linnetyg svagt färgat med gula lökskal.
De vackra pärlorna har jag köpt på Trelleborgen i Trelleborg.( Det är en rekonstruktion av en gammal vikingaborg man hittade märken efter på 90-talet när man skulle bygga ett nytt bostadsområde. Då fick man sin förklaring på stadens namn.)


Kappan är sydd i ett fiskbensmönstrat ylletyg och fodrad med fiskbensmönstrat oblekt linne.Nederkanten på ärmen har en bit fiskbensmönstrat ylle jag haft i gömmorna och ett band jag brickvävt av två olika naturfärgade garner och ett garn som tidigare färgats med valnötsskal.


söndag 25 oktober 2015

Höstljuset







Hösten i år har varit fantastiskt vacker. Färgsprakande, varm och lång. Kan ofta känna igen mig i just hösten. Den där förmågan att lysa inifrån, spraka som ett fyrverkeri för omgivningen , fast egentligen så håller man ju faktiskt på att dö lite grann. Ens sanna natur är ju den bladlösa stammen, allt annat är ju bara schysst pynt som kommer fram genom rätt värme och näring. Antar att konsten i livet är att hitta den där näringen inom sig som gör att alla färger får fritt spelrum . Att kalla vindar och moln på himlen inte ska få bladen att  falla och lämna stammen att stå där kal och mörk. Men vad gör man när den kalla vinden och näringen kommer ifrån samma källa?

När jag skapar får jag iaf blomma, och skapar gör jag hela tiden. Det märks bara inte så mycket här på bloggen. Jag syr, väver, färgar och syr lite till . Hela kvällarna, hela helgerna, varenda lediga stund. Glömmer barnens gympakläder till skolan för att huvudet är fullt med textila ideer och sover för lite på nätterna för att jag sitter uppe för sent och väver. Det handlar alltihop om vikingakläder och jag har en känsla av att NI, fina läsare, inte är intresserade av den sortens hantverk så därför har jag inte skrivit något om det. Men hojta bara till om ni vill se vad jag gör så skriver jag även om det.

onsdag 23 september 2015

Växtfärgning hemma


Inför Gudahagen så gick jag igång och experimenterade med växtfärgning av tyger hemma. Jag vet att många inte vågar ge sig i kast med detta för de tror det är komplicerat, mycket kemikalier eller petigt med sånt som temperaturen på vattnet och rätt vikt på hushållsvågen osv. Men  nej, nej. Jag kan lova att jag färgat alla dessa tyger bara med hjälp av mitt vanliga kök och helt utan termometer eller våg.

Först betar jag mina tyger i alun. Alun finns på apoteket, man brukar köpa sånt när man gör egen trolldeg bla. Finns oftast bakom kassan. 100 G för29;-. Sen brukar man säga att ca 10g alun per 100g material. Jag brukar höfta lite bara. Man tar sin störst gryta och häller i vatten så det känns bra i för hållande till det som ska betas. Sen värmen man upp vattnet å spisen och när det börjar bli lite varmare än fingervarmt ( 40 grader) så har du i alun och det som ska betas. Sen ska det upp i tepmeratur och ligga i 90 grader i en timme. Mitt temperaturmål har varit att " kokar det så är det för varmt" typ. Då får man väl dra ner temperaturen , inte mer med det. Efter en timme kan man använda materialet att färga på.


Gul lök

Lökskal samlar jag när jag är och handlar. Det är helt gratis och bara att rota runt i löklådorna och stoppa i en potatispåse. Oftast blir personalen typ glad för att man städar åt dom så ser det inte så skräpigt ut i löklådorna. Gula lökskal blir gult. Ju mer skal desto mörkare färg.
Lökskalen ska koka i vatten i en timme sen silar man bort skaldelarna, späder ev med lite vatten och stoppar ner det man betat. Sen ska det up i 90 grader igen i en timme.

Här har jag testat att färga på följande:
(Från vänster till höger)

Ljusgrått ullgarn, vitt linnetyg, en liten bit oblekt fiskbensmönstrat linne tyg, tunt ulltyg och vitt grövre ulltyg. Alla är färgade i olika lökbad som varit olika starka.





Krapp

En rot som importeras från bla Holland men den kan även odlas i Sverige. Kan beställas på nätet. (Köp den som är i krossade delar och inte den i pulverform.) Krappen blötläggs dagen innan den ska användas och man silar inte bort delarna när man färgar.

Krappen ska bara upp i 70 grader i en timme annars blir den mer åt det bruna hållet.
Här har jag färgat:

Ett tunnt gult ylletyg, efterbad. Olika vita linnetyger, ett oblekt linnetyg, en grövre ullapp och vitt ullgarn.


Röd lök.

Rödlök blir grön...... underligt nog. Och i riktigt starka bad blir den brun.
Samma gäller som för gullök.

Här har jag färgat: Tunt gult ylletyg, oblekt linne, vitt linne, oblekt linne svagare bad och ljusgrått ullgarn.



Stenlav

Stenlaven plockade jag hemma på gården och när man färgar med den behöver garnet inte betas först.
Det man ska färga läggs i en gryta och man varvar smulad stenlav och material i vartannat lager sen på med vatten och låt det stå i några timmar. Sen ska det upp i 90 i två timmar. 

Här har jag färgat:

Ett grövre vitt ulltyg, ett grått fiskbensmönstrat ylle och ett ljusgrått ullgarn.


Tuschlav

Även tuschlaven plockade jag i trädgården.
Man tar en glasburk och i den blandar man två delar vatten och en del ammoniak sen smular man ner tuschlaven så att vattnet precis täcker. Sen får burkan stå i ett soligt fönster i ca 2-3 veckor. Man måste röra om en gång om dagen. När vätskan i burken ser ut som saften i en rödbetsburk så är det färdigt.
Till 100g material har man 5-6 matskedar tuschlavs gegga i vattnet. Det ska upp i 90 grader ihop med materialet och ligga där en timme.

När man färgat färdigt kan man välja att lägga materialet i vatten med ättika i då blir det varmare lila. Om man i stället lägger det i vatten med ammoniak i så blir det mer åt det kalla lila hållet.

Jag har färgat:

Grövre ljusgrått ylletyg, vitt ylletyg (ättika) och samma vita ylletyg ( ammoniak) sedan ett testbad innan tuschlaven jäst färdigt. Blev mest dassigt på en bit vittylletyg och vittlinne.


Efterbehandling:


När man färgat färdigt materialet så sköljer man ur det tills vattnet är klart, sen handtvättar man lite lätt med tvättmedel. Skölj sedan igen och lägg materialet till sist i ett bad med ättika i en stund. ( eller ammoniak för tuschlaven) Då fäster färgen bättre. Sedan är det bara att hänga upp på tork och njuta!

Så hem och experimentera. Lycka till!!!

tisdag 22 september 2015

Gudahagen 2015

 Förra helgen cyklade jag runt i tidigt 1900-tal och den här helgen har jag rört mig 1000 år tillbaka i tiden,  nämligen till vikingatiden. Det var dags för årets upplaga av Gudahagens vikingamarknad i Näsum. Jag har varit där förut men den här gången så hade jag fixat tidsenliga kläder. Till hela familjen. ( förutom exmaken som sydde egna) Om ni bara visste vad jag har växtfärgat linnetyger, vävt egna brickband , nålbundit och fällt sömmar för hand. Helt galet, men det är ju så fantastiskt roligt!!


Gudahagen är ett fantastiskt fint event fyllt av inspirerande hantverkare och eldsjälar. Vissa kommer dit för att de älskar historia, andra för att de vill reenacta och slåss med svärd och sköld, många för hantverket.  Gamla som unga i en salig blandning. Men en sak har de alla gemensamt och det är att de alla är fruktansvärt trevliga såklart.




 
Foto Frans Ekelin


Foto:Marita Olsson


Foto: Marita Olsson


Att träffa vänner från Sätergläntan och få bli bjuden på mat tillagad över öppen eld ( hängandes på ägarens egensmidda trefotsställning såklart) och sova i tält hemmasytt av grov vaxad linneduk och vakna till ljudet av sprakande eldar, småprat och vedklyvning.





Foto: Anette Fredin

Babbla sömmar och växtfärgning , nörda in på små detaljer och bli bjuden på mjöd under en fantastisk stjärnhimmel. Skråla sånger vid lägereldar och lära känna nya själar.

Jag har nu blivit ombedd att uppsöka Blekinges vikingaförening , och jag är ju faktiskt rätt nyfiken själv. Iaf på hantverket, så vi får se om jag fortsätter med detta eller om jag får bli en viking en gång om året.


Här är i allafall hela familjen viking!


Foto: Marita Olsson