onsdag 28 september 2016

Färga med vejde


I våras fick jag vejdefrön från en av mina elever. Jag måste ju testa att färga med vejde eftersom alla säger att det är så klurigt att få fram färgen..

Konstigt nog så blev det faktiskt nå som växte upp efter att jag sått fröna.. och konstigt nog så levde det vidare hela sommaren. Jag är värdelös på trädgård och odling! Allt brukar mest dö när jag försöker plantera nåt. Men såhär såg min lilla vejdeodling ut i fredags:




Bladen ska färgas med färska så jag färgade med dem på en gång då jag plockat dem. (min kollega plus andraårs-eleverna på jobbet provade att plocka på fredagen och färga på måndagen och det gav ingen blå färg alls..)

Bladen ska sköljas och rivas i mindre bitar. Sen ska man koka upp vatten och hälla över tills det täcker bladen. Stå och dra i ca 40 min tills badet är mörkrött.
Sila sedan ur växtdelarna och tillsätt ammoniak. Vattnet ska sen hällas fram och tillbaka mellan två hinkar ca 20ggr för att tillföra syre.
Sen ska det i med natriumhydrosulfit och upp med badet i ca 55-60 grader.
Vila i ca 20 min innan man färgar.

När man lägger i sitt garn blir det gult men det ändrar till blått när du tar upp garnet igen.


Tada!! Blått garn!!

 Här är ett garn färgat med tagetes och sen överfärgat med vejde.Och bredvid hänger mitt första handspunna garn..


Färdigt resultat.





Annars har jag bla provat detta i sommar. Små växtfärgade test färgningar och alla samlade på ett ställe.


måndag 26 september 2016

Atelje på gång.


Nu är utsidan och det mesta av insidan färdigsnickrat på ateljen. Utsidan har jag målat färdigt,..nästan,..Nu är det dags för det roliga, dvs inomhus pimpet!





Tapeten här på bilden blev jag helt kär i när jag såg. Scenen kommer från den danska tv serien Badhotellet, som för övrigt är en orgie i tjusiga miljöer och kläder.


Fast jag gillade inte helt kombon med de grå listerna.


Ut och leta tapet då.....och hittade såklart rätt på en gång!

Lim och Handtryck it is.



Och såhär blir det! Älskar den!



Fast jag kombinerar med blekgrågrön pärlspont i stället.




Åt andra hållet har jag inte hunnit lika långt.....




Åh, det kommer bli härligt när det är klart!
Men ingen stress,...jag jobbar på i lugn takt.

lördag 24 september 2016

Gudahagen 2016

Ja då var det dags för Gudahagens vikingamarknad igen. Detta fina event som för en gångs skull ligger nära där jag bor. Jag var där både lördag och söndag och tydligen så var det besöks rekord på lördagen då det under en enda dag kom fler besökare än hela marknaden förr året. Festligt och bra!
Jag åkte dit med två egna barn och ett lånebarn och hade siktet inställt på att köpa hantverk.
På sådana här marknader tycker jag att det är så viktigt att handla hantverk från de hantverkare som kommit dit för att sälja det de själva skapat. Utan dem skulle marknaden vara urtrist. Sen finns det ju sk viking-supermarkets, där inhyrd personal säljer hantverk mass- inköpt ifrån andra länder. Dem brukar jag undvika.

Jag kom iaf där ifrån med en otroligt vacker korg flätad i pil och med krokväxt handtag, en slända med stentyngd och ett rumänskt pälsskinn. Tyverr har jag tyginköpsstopp just nu annars hade jag även handlat tyg hos Kerstin på Medeltidsmode....



Inez hittade en kompis under lunchpausen.


Marknadsplatsen sedd från kullen.


Hantverk i alla vrår. Här vävs det band bla.


Men roligast för barnen var som vanligt halmhögen..


Och Anette var glad som vanligt.


Och här är vi. Vi blev fotade av Marita Olsson.



Och av Paula Arvola. Här är hela gänget. Anella, Clara, jag och Inez.


söndag 11 september 2016

Copenhagen Tweedride 2016

Äntligen var det dags för Copenhagen tweedride igen! Den här gången sydde jag bara en kjol till mig själv men däremot sydde jag byxor och väst till min käre dejt Frans.
Han är inte så mycket
inne på 40-tal utan gillar mer 1890 talet så jag försökte mig på den stilen. Byxorna är sydda efter ett par folkdräktsbyxor med lucka som jag sydde på Sätergläntan. Tyget är ullblandning från Trensums möbelfabriks spillåda och de är fodrade med halvlinne. Västen är sydd av ett bordeaux färgat ulltyg från korps som jag färgat med lite rödlök för att få det brunare. Knapparna är köpta på Karlshamns antikbutik och är ruskigt gamla. Även hatten är ett gammalt orginal plommonstop som han fick av mig i födelsedagspresent. Köpt på en antikbutik i Rinkaby. Skjortan har han själv köpt på loppis. Den är sydd på trampmaskin och är ca 100 år gammal.




Cykelpaus under broöppning.


Vi åkte en lite annorlunda väg den här gången och stannade i en park och hade picknick. Där fick vi alla en gratisdrink med Hendricks gin plus hemlagad chokladkaka.


Folk diskuterade hattar och vaxade mustascher och kurade i skuggan. Kan ju säga att tweed må vara galet snyggt men inte optimalt i 25 gradig sommarvärme,...
 Man kunde även få testa på att cykla en sån där riktigt gammal cykel med stort hjul där fram. Tydligen mycket svårare än man skulle kunna tro... kolla här! ( och tydligen är jag ihop med en dansk tv-kändis :-))




När tweedriden var över avslutades det hela på en gammal köpenhamnskrog med ännu mer gratis Gin och livemusik i form av 30-tals jazz.

 Här är andra halvan av den svenska delegationen. Jonas och Therese.


Ja och vi då...





Glömde helt att fota min outfit med tweedkjolen..kom på det kl 22 då vi var påväg hem med tåget till Skurup. ( de sista 9 km cyklade vi hem till Frans) Så här kommer en usel perrongbild på en trött tweedrider:


Den här bilden alltså,....Hallå 1890!

( tagen av Jannie F)


Och här är hela gänget på årets stiligaste happening!
( vi står i mitten i bakersta raden..)



ps: egentligen skulle även jag ha en outfit a la 1890 med för det hade jag tänkt sy en klassisk cykeldress i ull med cykelkjol och matchande jacka men,...när jag insåg att det skulle vara strålande sol och runt 24 grader så gav jag upp den iden. Det får bli nästa år. :-)