måndag 22 januari 2018

Stickärmaliv.


Efter att ha saknat ett värmande plagg till min dräkt nu ett tag ( Stora Kopparbergsdräkten Falun) så beslöt jag mig för att göra ett eget.
Min dräkt är komponerad ,och dessutom så sent som 1953 ,så jag känner på något vis att den är ok att leka lite med. (jag skulle aldrig våga ens tänka på att hitta på egna plagg till tex Rättviksdräkten som använts i obruten tradition) Det finns ett ytterplagg till dräkten. ,en jacka i samma tyg som kjolen. Men jag tycker på något vis att dräkten blir lite mörk och trist med den, så jag ville liva upp dräkten lite. Valen föll på ett sk stickärmaliv.

Stickärmaliv är vad det låter som. Ett liv med påsydda stickade ärmar. De finns gamla bevarade ifrån fram för allt Hälsingland, men i gamla nedtecknade folkdräktundersökningar så har det också förekommit i Blekinge. I Dalarna, Gagnef, har de jackor i kläde med stickade ärmar påsydda. Ärmarna är då tvåändsstickade och stickade i vit och svart och sedan färgade i krapp när de stickats färdigt.

Det här är några av de tröjor jag inspirerades av. Bilderna kommer ifrån Digitalt museum.





Jag älskade mönsterkompositionen på den sista tröja. Så himla klurigt uttänkt.

Så jag satte mig med rutpapper och penna och började skissa. Det blev många olika mönster innan jag tillslut bestämde mig. Det blev det upp och nervända hjärtat som finns på kjolsäcken samt tecknet för koppar pga koppargruvan. ( symbolen står för koppar, kvinna samt planeten Venus. Manstecknet står för järn, man ,samt planeten Mars)


I mina gömmor hittade jag ullgarn som jag tidigare färgat med indigo, ett färgat med lökskal samt en färgning med krapp där badet har gått upp i för hög temperatur så att det röda går åt det roströda hållet. Perfekt!!

Ärmarna tog ca 9,5 h styck att sticka...jag tror dessvärre jag nu överansträngt min högerhand.. 


Till livdelen så beställde jag en bit av ulltyget som egentligen hör till mansdräktens rock, samt knappar i mässing som hörde till mansvästen. 



Och såhär blev den:


Jag blev supernöjd! Tycker att den ser ut att passa in rätt bra i den övriga dräkten.



Man måste vidareutveckla våra dräkter lite, göra dem till ett  levande kulturarv så att det kan fortsätta användas.

10 kommentarer:

  1. Fint! Och bra att våga utveckla dräkten (med respekt och kunskap).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket. Ja, de här nyare komponerade dräkterna är ju ofta rakt igenom hittepå, så varför inte hitta på vidare 😁

      Radera
  2. Urtjusigt.Hoppas att högerhanden/högerarmen har blivit bättre men det brukar ta tid.Ha det så gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Redan mycket bättre och strax redo för nya äventyr :-)

      Radera
  3. Vilket fantastiskt resultat!
    Häller med dig om att deR är viktigt att utveckla, inte konservera, våra olika dräkter.

    SvaraRadera
  4. åh vad fint det blev! Och vad glad jag blev över att du gjorde detta plagg, det har jag drömt om i många år. Och vad glad jag är att du bloggar om det så jag får läsa om det! Hurra!

    SvaraRadera
  5. Fantastiskt fint! Finns mönster till själva livet att få tag i någonstans? Jag förstår inte var folk hittar mönster till folkdräktsdelar...

    SvaraRadera
  6. Sååå himla snygg! Både färger och mönster… Jag vill också kunna!

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, jag blir så glad! Jag läser alla och svarar på dom jag hinner med.