måndag 23 november 2009

Nya kvällsdillen

Min nya kvällsunderhållning, förutom att sticka mössor och virka mormorsrutor, är att virka mattor av tygtrasor. Skit kul!
Min farmor hade massa sådana hemma i sitt hus när jag var liten , tror fortfarande hon har kvar den blå/gröna innanför ytterdörren. Min fina farmor, som lärt mig stoppa sockor och virka tofflor. Antar att intresset ligger i blodet för att hennes mamma ( som jag också är döpt efter ) sydde bla uniformer till regementet i stan och var en duktig sömmerska. ( och ensamstående mamma med 12 barn!!)

Min farmor och hennes tvillingsyster har sytt familjens folkdräkter som nu även mina barn fått ta över, och ja,..nu sitter jag här och virkar mattor i mitt eget lilla textila företag.
Nu har mina barn börjat visa intresse för det textila hantverket, speciellt femåriga lillkillen vill lära sig virka. Jätte kul! Jag ska försöka göra mitt bästa för att arvet ska fortsätta ;)

6 kommentarer:

 1. Helt underbara mattor, särskilt den högra gillade jag!
  Skulle oxå vilja göra såna där, men jag tror det blir för jobbigt med min kassa nacke. :-/

  SvaraRadera
 2. Tack tack! För min del är det inte nacken som trilskas utan handlederna. Blir ju lite tungt med stooor virknål och tunga tygremsor som ska trilskas igenom maskorna. Men men, vad gör man inte för konsten ;)

  SvaraRadera
 3. Härligt med en sy-släkt! Ensamstående med 12 barn! Jag blir yr bara jag tänker på det. Vilka klippor till kvinnor det funnits (och finns).

  SvaraRadera
 4. Jo, gammelmorfar dog kort efter att sista barnet var fött, men de äldsta barnen var ju så pass stora då att dom kunde hjälpa till att försörja familjen.
  Hon var 28 år då hon fick första barnet och sen fick hon barn ca vartannat år,.....Jag som tycker det räcker med mina två!

  SvaraRadera
 5. Och jag som tycker det räcker med en!! Men vi utgår väl från tanken om att barn inte ska behöva ta ansvar för yngre syskon, utan att varje barn ska få konstant likvärdig uppmärksamhet. På den tiden fick äldre syskon ofta ta ansvar för yngre. Det ingick väl lite i rollen? Och helst i en "barnrikefamilj" (visst hette det så). Det finns en jättefin dokumentär som heter "Min mamma hade fjorton barn". Har du sett den?

  SvaraRadera
 6. Näe, den har jag inte sett.

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, jag blir så glad! Jag läser alla och svarar på dom jag hinner med.

Blog Widget by LinkWithin