fredag 23 april 2010

Läs tips för livet!

Jag bara måste tipsa om världens mest inspirerande böcker. Själv upptäckte jag dom när jag bodde i Århus för ca tio år sedan.
Böckerna är reseskildringar från en dansk familj som lite då och då åker ut på de mest fantastiska resor. Första resan tog sin början i maj 1986 då barnen var 1,6 och 8 år gamla. Dom reste genom europa, turkiet och nordafrika i sin fabriksbyggda autocamper i ett helt år. Efter den turen har det gått mer än 20 år, och sex resor över hela jorden. På resan genom austrailen 2004 fick också farmor på 91 år följa med.

Familjen på den första resan 1986

Man får följa familjen genom Ryssland och lära sig allt om hur man får tag i billig diesel i Mongoliet och mutar gränspolisen på bästa sätt för att få ett visum in i Iran.
Man får följa med när dom välter med bilen i ett bergspass i Chile, campar på en strand i Indien och besöker stamfolk i Pakistan.Man får följa deras vardag som är full med glädje ( när dom lyckas ta sig över fallfärdiga broar på taigan) och motgångar ( När Anne Grethe faller och skadar knät i Norge och får ha lårhögt gips genom hela Ryssland). Dåliga och bra matminnen, fantastiska solnegångar och ohemula myggnätter, snöfyllda bergspass i Sydamerika och 51 gradig värme i Islamabad.

Dom blir hotade med maskingevär och passen blir konfiskerade, får matförgiftning och blir brända av brännmaneter. Men inget verkar avskräcka dom för efter bara några år är dom ute och reser igen.
Familjen i Australien med farmor 2004

Det är helt fantastiska böcker både att läsa eller att bara bläddra i och se på alla underbara bilder. Så fort jag känner mig lite instängd här hemma med två barn, eget företag , villa, volvo och man med skiftjobb, så tar jag upp någon av böckerna och läser lite. Genast blir jag på bättre humör då jag känner att jag inte alls är instängd, det är bara jag som sätter mina egna gränser. Äventyret finns där ute om jag vill uppleva det.

Den längsta turen som tog två år.
Underbar, underbar läsning!
Alla böcker är skrivna på danska ( tror inte dom blivit översatta till några andra språk), men språket är så likt svenska så jag tycker inte det gör något.

Blir ni sugna och vill beställa egna böcker så får ni kika in på familjens hemsida http://www.familiepaafarten.dk/ där kan man beställa egna böcker och få dom hemskickade.
( alla bilder i blogginlägget är lånade med tillåtelse av Helge Rude Kristensen)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, jag blir så glad! Jag läser alla och svarar på dom jag hinner med.

Blog Widget by LinkWithin