lördag 1 augusti 2015

Vikingavibes


Visst skapas det ännu här hemma, helt dött är det inte. Den här sommaren har det dock skapats annat än det jag brukar sno ihop. Exmaken skall nämligen ta med de två stora barnen till medeltidsveckan i Visby nu i veckan och till det så behövs ju kläder. Och med två hantverksmässigt nördiga föräldrar så kan ju inte barnen gå runt i vilket skit som helst.... Så i sommar har jag sytt vikingakläder. ( ja, jag vet att medeltid och vikingatid inte är samma, men exmaken ville ha vikingatida kläder så då fick det bli det) Martin fick stå för allt material och sy sina egna kläder medans jag fick uppgiften att sy barnens. Förhand såklart, vad annars.( Himla spännande att se att stygnen, mönsterdelarna och sömnadsteknikerna inte förändrats nämnvärt från vikingatid till folkdräkttraditionerna i det här landet. Raka bitar och kilar, efterstygn och fällstygn...same shit.) Det var bara att vaxa lintråden och börja.

Jag började med Inez klänning. Hellång med fyra kilar och i rött linnetyg och trekvartsärm. Jag vävde ett brickband till hennes halssprund i rött,gult,grönt och brunt cottolin. Bandet på rulle till vänster är även det brickvävt i cottolin. Det är till Martins tunika.
Lo ville ha en tunika i grönt linne med bruna insydda kilar i mitten och i sidan. Där fick vi kompromissa lite då olikfärgade kilar är mer medeltid än vikingatid.....men men, Lo fick bestämma.
Bandet brickvävde jag i olika bruna, svarta och gröna garner.


Det har även blivit två vikingatida fodrade hättor. ( som struthättor fast utan strut och med raka delar med kilar.)


Och såhär ser det ut när jag sitter och hittar på brickbandsmönster. Jätte kul , och spännande att se hur det blir på bandet sen, beroende på antal vridningar. Rent av beroendeframkallande. Det tar dock ganska lång tid.( Mitt rekord ligger på 70cm/tim hittils, och det var på ett band med 8x8 regelbundna vridningar.)


Och när barnen nu ska få åka till historisk tid i Visby så fick vi ju lov att åka och titta på den närmaste runstenen som finns i Tving. ( Jag fick låna med mig Los kompis Erik på turen,..)


Barnen sticker på måndag och i skrivande stund sys det i rasande fart på ett par byxor från Thorsbjerg,.. Jag ska försöka skynda mig så att sonen slipper gå helt byxlös i Visby.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, jag blir så glad! Jag läser alla och svarar på dom jag hinner med.

Blog Widget by LinkWithin