tisdag 30 januari 2018

Julklapp och utställningstips.
På Kulturen i Lund så finns det par riktigt fina hängslen utställda. De är ifrån 1800talet och är brickvävda i vit,grön och röd ull, med kant av grönt kläde. Frans behövde ett par hängslen så jag inspirerades och vävde ett par till honom i julklapp. Fast jag valde gult i stället för grönt då jag inte ville att det skulle bli så juligt. Sen valde jag att sätta resår bak gömt i en bit linne så de skulle vara mer bekväma att använda.När Frans själv ska sy grejer så blir det såhär snyggt minsann. Dessa byxor har han sytt helt själv, för hand. Inte ett endaste maskinstygn. Jag har endast varit där och visat nån ficka samt funnits på telefon för frågor när han har undrat. Attans vad snygga de blev! Sydda i ull med linnefoder. 


Långt innan jul var vi bjudna på jubileumsfest för vikingaföreningen Halsingarna och till det sydde jag mig en ny väska. Jag sydde den i fiskbensmönstrat ulltyg med linnefoder. Tygerna på utsidan är 100% silke. Det röda har jag färgat med Tibetansk krapp från min buske på gården. Posamenten fick jag av Frans i födelsedagspresent. Bandet till väskan flätade jag av smala läderremsor och förlängde med en bit linnetyg. Träbygeln på väskan är en bit syren från tomten som jag täljde till och målade med linoljefärg.Sen kommer här lite utställningstips om man gillar folkdräkter.
En gammal beprövad men mycket inspirationsrik utställning är den som är på ovanvåningen av Blekinge museum i Karlskrona. Här får man lite bevis på att Blekingedräkten inte enbart är blå och rosa. En hel vägg med livstycken, fina broderade vantar mm. Värt ett litet besök iaf.


Sen har vi den nya tillfälliga utställningen på Trelleborgs museum. Utställningen visar det mesta av vad museet har i dräktväg gällande dräktområdet runt Trelleborg. Det är mängder livstycken, fina spedetröjor, kjolar, mansplagg mm. ( och även lite "nytt" från mig) Passa på att se den iklädd din egen dräkt om du äger någon. På vernissagen kryllade det av vackra skånska dräkter, en riktig fröjd för ögat.


I samband med utställningen kommer det att hållas workshops och föredrag gällande dräkt. Passa på att gå någon kurs vetja! Här kan man anmäla sig.


Komsi komsi. Den stänger 13/5-18.

4 kommentarer:

 1. Så vackra hängslen du vävde, skulle gärna väva jag med men glömt hur man gör. Byxorna blev jättefina, han är riktigt duktig på att sy

  SvaraRadera
 2. Tack! Just dessa är brickvävda och faktiskt mycket enkla. Kan lägga upp mönster någon dag.
  Och ja.. Frans är Himlans duktig!

  SvaraRadera
 3. Tänk om man kunde se dessa utställningar! Vet du om det har getts ut nân katalog eller bok om dem?

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, jag blir så glad! Jag läser alla och svarar på dom jag hinner med.

Blog Widget by LinkWithin