fredag 14 januari 2011

Lapptäcke av sexkanter

Här kommer en lite lördags skola: Hur man syr lappteknik men sexkanter:

Den här tekniken är lite klurig för den går inte att sy på maskin utan måste sys för hand. ( eller det GÅR säkert att sy på maskin men det blir jobbigt och pilligt och svårt att få det bra)

Först behöver man mallar i papp, typ cornflakes kartong. Till ett kuddöverdrag behöver man ca 15 st. Till större arbeten ca 25 st.Lägg mallen på tygets avigsida och klipp runt med ca 1- 1.5 cm sömsmån.


Ta fram en vanlig tejp och tejpa in kanterna mot mallen. (eller sy med sytråd)


Nu ser sexkanten ut såhär på framsidan.


Tejpa flerstycken sexkanter och sy ihop dom räta mot räta med vanliga kaststygn. Använd dubbel sytråd eller enkel björntråd.


Då blir det såhär:


När en sexkant är helt ihopsydd med andra, hela vägen runt ( som den i mitten på bilden) så tar du bort mallen och använder den igen .

Så enkelt är det! Nu är det bara att sätta igång och sy!
May the patience be with you!

12 kommentarer:

 1. Så smart å bruke teip, det har jeg ikke sett før. Går sikkert litt fortere enn å tråkle/sy stoffet rundt sekskanten.

  SvaraRadera
 2. Oh så fint det blir, men ack vilket pillergöra! Imponerad av dig och ditt täcke måste jag säga!

  Håller med om att det var smart med tejpen. Har bara sett instruktioner med att liksom sy in kanterna - och då har jag inte fattat om och när man får ta bort mallen, men nu vet jag!

  SvaraRadera
 3. Tack! Äntligen en bra förklaring som man fattar helt 100% Detta blir nog mitt nästa projekt.
  Förstår att täcket till clara tar tid men men :) impad!
  Kram från malmö

  SvaraRadera
 4. det täcket jag gör nu är inte till clara utan till min och makens säng. vi har haft provisoriska överkast i flera år så nu tyckte jag att det kunde vara nog minsann ;)./lina.oj

  SvaraRadera
 5. Ja jisses vilket jobb, men väldigt fint blir det. Jag lägger upp din beskrivning på Mönsterarkivet. Hojta om det inte är ok.

  SvaraRadera
 6. Aha är det så man gör..då kanske jag vågar mig på att fortsätta på ett "arv" efter min goa mormor.. =)

  SvaraRadera
 7. Håller precis på med ett lapptäcke liknande det på bilden. Har sytt på maskin, så det går. Håller med om att det blir pilligt. Köpte färdiga rutor på myrorna som ngn annan hade tröttnat på.

  /Tanja

  SvaraRadera
 8. Man kan använda mjölkkartong också, då viker man mot insidan av kartongen och stryker, så fastnar tyget utan tejp :-) Kan återanvändas flera gånger.

  SvaraRadera
 9. I somras hittade jag en kartong som innehåller nästan 1200 sådana tygklädda sexkanter efter min mamma som gick bort för ett par år sedan. Jag kommer ihåg att hon höll på med detta när jag var yngre, men hon gjorde "bara" lapparna, har aldrig sytt ihop några. Jag har tänkt att jag ska göra något av dem, men inte förrän nu vet jag hur man ska gå till väga. Tack för dina förklarande bilder! Det känns som jag fått en fantastisk gåva från henne, ifrån en tid för länge sedan ... De sista tio åren var hon sjuk bland annat i Alzheimers så det måste vara MYCKET länge sedan hon gömt undan denna kartong. Det blir ett digert jobb, men roligt eftersom hon varit så noggrann när hon tråcklat och då hon valt så många fina gamla tyger. Tack än en gång, vad härligt att det finns duktiga och generösa människor som delar med sig på nätet! Din blogg är så inspirerande!

  SvaraRadera
 10. Hej!

  Jag håller på med ett lapptäcke som det du beskriver. Jag har dock en fundering, som är lite svår att förklara. Men jag hoppas att du kanske kan ge svar på min fråga ändå.

  När jag började tejpa tyget runt mallen, så vek jag tyget runt kanten så det blev helt tajt. Det gjorde att det blev svårt att sy ihop. Det kändes som att jag mest satte nålen i mallen. Jag provade därför att inte vika tyget så tajt runt mallen, och lämnade ca 1-2 mm tyg "utanför" mallen där jag vek. Det gör det lite lättare att sy i den lilla tygbiten, än att sätta nålen i mallen. Jag upptäckte dock att tyget blir lite ospänt, och det kanske påverkar hur alla bitar passar ihop.(Förstår om det är en helt idiotisk förklaring, men kan inte komma på något bättre sätt att skriva det på).

  Så... har du något tips på det bästa sättet att tejpa fast tyget på mallen?

  Vore jätteglad om du kan hjälpa mig!

  /En inspirerad läsare!

  SvaraRadera
 11. Jag tror inte det påverkar passningen. För om du ändå gör likadant med alla tygbitar i hela täcket så blir det ju ändå samma överallt när du tar bort mallen sen.Blir nog prima ska du se. / lina.oj

  SvaraRadera
 12. Hejsan!

  Även jag är enormt glad över din blogg - den är fylld med så mycket fint att man blir väldigt inspirerad:)
  Nu har jag börjat på ett lapptäcke med sexkantsbitar, och har gjort flera "blommor" med en mittbit å sex st bitar runt omkirng, funkat hur bra som helst - men - jag har inte lyckats koma på ett smidigt sätt att sen sy ihop "blommorna" utan att behöva ta bort pappmallarna. Har du något tips?

  /Lena

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, jag blir så glad! Jag läser alla och svarar på dom jag hinner med.

Blog Widget by LinkWithin