måndag 7 januari 2013

Jakten på tapeten

I sin vanliga ordning har jag såklart blivit kär i en tapet. (Ja, ni känner ju mig vid det här laget och vet hur ja går igång på tapeter.) En vanlig kväll sufade jag runt på nätet och hittade denna skönhet: Katharina från Sandbergs.

Jag blev otroligt kär i mönstret men tyckte att det var alldeles för mörk för att ha i ett helt rum. Den hade varit perfekt om den varit sådär 30-tals beige istället tänkte jag. Tapeten fanns också i tre andra varianter. En jätte ljus, en blåvit och en grålila. Men ingen stämde riktigt med min vision av den perfekta tapeten.

Men en dag halkade jag in på den här bloggen och fick se något alldeles underbart:
min älskade tapet i en helt annan färgsättning, och helt underbart fin!!!


Frenetiskt tog jag upp jakten på denna goding. Först ut var den lokala tapet och färgaffären.
Dom hade inte sett just denna variant av tapeten men ringde till Sandbergs som konstaterade att den är  tryckt i den gamla färgställningen som fanns för ca 5 år sedan. Och nej, inga rullar fanns kvar. Attans då.
Efter att ha sökt vitt och brett på nätet erkände jag mitt nederlag och åkte igen till närmaste tapetbutik för att beställa ett tapetprov på den tapeten som nu fanns i liknanade färger, den grå/lila.
Dagen efter fick jag tapetprovet i en papprulle och åkte hem med bultande hjärta.....men nej.
Den var alldeles för grå. Underbart vacker, men för sober och elegant för det här huset. Den grå tapeten behövde rejäl takhöjd och stora fönster. Inte en lite sketen stuga på landet.
Jag nålade upp den i snedtaket i sovrummet för att fundera lite. Men...nej.

När jag publicerade fotot här ovan på instagram hände det oväntade grejer minsann..
Hon som hade färgsatt den äldre kollektionen av denna tapet , Hanna, hörde av sig och sa att hon kände sig ärad av att jag gillade förra kollektionen mer!! Alltså, vad är chansen för det?!
Ännu en annan Instagram användare tipsade om att hon hade haft en annan gul färgsättning i hennes gamla lägenhet:


Nä nu jäklar tänkte jag, och tog helt enkelt kontakt med Erika som driver bloggen där jag hittat den fina tapeten och frågade om hon inte råkade ha någon rulle över efter alla dessa år....
Och gissa vad.. Det hade hon!!! Inte en hel rulle, men nästan. Och lite stuvbitar. ( några lite musätna i kanten men det är ju inte så noga..) Jippie jippe!! I samma veva sålde jag en vintageklänning till en annan tjej på Insatgram och för den fick jag precis samma summa som jag fick betala för tapeten. Plus minus noll alltså.

Idag fick jag hem rullarna,..alltså jissess vad det kliar i fingrarna efter att få sätta upp den! Lyckliga jag!!


Och idag berättade även färgsättaren Hanna historiken bakom tapeten.
Den är döpt efter Katharina Ohlsson som var bebyggelseantikvarie vid länsmuseet i Kristianstad. Hon var tydligen en tapetnörd även hon. Tapeten kommer från hennes hus i Östra Göinge och var daterad till 1928. ( om Hanna minns rätt)
Alltså,..en vacker tapet MED historia bakom,...tapetorgasmen är nära..Nu ska jag bara klura ut vad den räcker till och var jag ska sätta upp den.

Dessutom älskar jag instagram ;)

15 kommentarer:

 1. Amenasså!!! Det är ju en helt osannolik historia och HELT underbar. Liksom tapeten! Jag ryser!

  SvaraRadera
 2. Jag älskar också den tapeten, och hade spanat in den äldre beige varianten till vår hall och blev så arg när den togs bort. Grattis till fyndet!

  SvaraRadera
 3. Grattis till tapeten, Lina! Din historia bevisar att om de är meningen att man ska ha en viss sak, så hittar man den till slut. Därför ska man aldrig ge upp jakten, för nånstans väntar just den saken på dig!!

  SvaraRadera
 4. engelska tapetmagasinet har tapeten du gillar

  SvaraRadera
 5. Oj, vart då? Jag kan inte hitta den på hemsidan. Bara de senaste färgställningarna och den jag gillar produceras ju inte längre./ Lina.OJ

  SvaraRadera
 6. engelska tapetmagasinet, klicka tapeter , varumärke sandberg, stil typ blommigt, färg vit neutral beige. Hoppas det var den du menade så jag inte lurat dej.

  SvaraRadera
 7. För att ytterligare knyta ihop tapethistoriepåsen så kan jag berätta att jag som köpte klänningen, som finansierade ditt tapetköp, jobbar ihop med Erika, som du köpte tapeten av. "Hjälpen" kom alltså från samma håll, utan att Erika och jag visste vad den andre hade för sig under jullovet... (Attans att jag jobbade idag och missade dina nya fina klänningar på Instagram!)

  SvaraRadera
 8. Ha ha!! Världen är bra liten Ulrika :-) / Lina.OJ

  SvaraRadera
 9. Eva a, det är dom som finns nu. Inte den gamla./ Lina.OJ

  SvaraRadera
 10. Här ligger jag i Schweiz och läser det spännande tapetdramat och så slutar det i mina gamla hemtrakter! Vet du var i Östra Göinge hon bodde?
  /Marie

  SvaraRadera
 11. Ingen aning alls. Tyverr. Kul att ha läsare i Schweiz!/ Lina.OJ

  SvaraRadera
 12. Till Marie: Oppmanna tror jag det hette där gården låg./ Lina.OJ

  SvaraRadera
 13. Bättre än en saga! Kul att du fick tag på den!

  SvaraRadera
 14. vilken intressant läsning, särskilt den om Katarina Olsson från Oppmanna, när man läser kommentarerna kan man tro att Katarina var från 1928, men så är ju inte fallet inte ens katarinas föräldrar var födda då, jag vet för hon är min lillasyster, du kan ju prova att ringa henne, hon har massvis med tapeter. Katarinas bror

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, jag blir så glad! Jag läser alla och svarar på dom jag hinner med.

Blog Widget by LinkWithin