tisdag 23 september 2014

Please do try this at home.

För några dagar sedan fick jag ett litet ryck.
Jag gick ut på stan och köpte mig en vit basker i ull på närmaste vant/väsk/huvudbonadsbutik, sen gick jag vidare till coop, willys och lilla konsum i stan och roffade åt mig deras löst liggande lökskal. ( jag frågade personalen först om det var ok såklart..)

När jag kom hem såg påsarna ut såhär. Sen hade jag också sparat på röda lökskal här hemma
i en tygpåse i köket för just detta ändamål.Jag betade baskern i 90 gtadigt vatten och alun i sisådär en timme. 10g alun per 100g färgningsmaterial har jag för mig att det ska vara, Jag körde lite på måfå..
Min största gryta fick se dagens ljus efter eoner av tid i skafferiet och den fylldes med vatten och lökskalen, så mycket lökskal det bara gick. Sen fick det koka upp och puttra en timme.


När timmen var slut så silade jag bort lökskalen och stoppade ner den betade baskern. Jisses amalia vad starkt avkoket var!!!! Egentligen ska man färga i 90 grader i en timme, men jag stoppade bara ner min basker i ca 15 min..och TADA!!! En basker som ser brun ut inomhus med knallgrön utomhus. I löve it!


I efterbadet färgade jag en gammal stickning i skiftande grått ullgarn. Den blev apcool. Riktigt farligt grön färg.
Sen har min Nanny mc Phee kofta blivit färdig. Skippad som sagt att göra väst utan fixadeärmar också. Tror att jag och koftan kommer att bli riktigt goda vänner.6 kommentarer:

 1. Det är alltid lika roligt att färga ! Häftigt att baskern ändrar färg ute och inne

  SvaraRadera
 2. Ja lökskal är en favorit. Det finns mycket i köket som man kan färga med! Rödlök gillar jag mer än gul lök, mest för att den går att variera från vinröd till grön...

  SvaraRadera
 3. Din kofta är så fin och välarbetad; den måste ha tagit tid att göra. Jag förstår att ni kommer att bli goda vänner, koftan och du. Tack för din fina blogg; jag uppskattar den mycket.
  /Maria

  SvaraRadera
 4. Hur sitter färgen då man växtfärgar? Otroligt fin kofta!

  SvaraRadera
 5. Färgen sitter där den sitter bara man betat först.

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, jag blir så glad! Jag läser alla och svarar på dom jag hinner med.

Blog Widget by LinkWithin