tisdag 22 september 2015

Gudahagen 2015

 Förra helgen cyklade jag runt i tidigt 1900-tal och den här helgen har jag rört mig 1000 år tillbaka i tiden,  nämligen till vikingatiden. Det var dags för årets upplaga av Gudahagens vikingamarknad i Näsum. Jag har varit där förut men den här gången så hade jag fixat tidsenliga kläder. Till hela familjen. ( förutom exmaken som sydde egna) Om ni bara visste vad jag har växtfärgat linnetyger, vävt egna brickband , nålbundit och fällt sömmar för hand. Helt galet, men det är ju så fantastiskt roligt!!


Gudahagen är ett fantastiskt fint event fyllt av inspirerande hantverkare och eldsjälar. Vissa kommer dit för att de älskar historia, andra för att de vill reenacta och slåss med svärd och sköld, många för hantverket.  Gamla som unga i en salig blandning. Men en sak har de alla gemensamt och det är att de alla är fruktansvärt trevliga såklart.
 
Foto Frans Ekelin


Foto:Marita Olsson


Foto: Marita Olsson


Att träffa vänner från Sätergläntan och få bli bjuden på mat tillagad över öppen eld ( hängandes på ägarens egensmidda trefotsställning såklart) och sova i tält hemmasytt av grov vaxad linneduk och vakna till ljudet av sprakande eldar, småprat och vedklyvning.

Foto: Anette Fredin

Babbla sömmar och växtfärgning , nörda in på små detaljer och bli bjuden på mjöd under en fantastisk stjärnhimmel. Skråla sånger vid lägereldar och lära känna nya själar.

Jag har nu blivit ombedd att uppsöka Blekinges vikingaförening , och jag är ju faktiskt rätt nyfiken själv. Iaf på hantverket, så vi får se om jag fortsätter med detta eller om jag får bli en viking en gång om året.


Här är i allafall hela familjen viking!


Foto: Marita Olsson5 kommentarer:

 1. Ser fantastiskt ut ! Måste vara ett härligt äventyr för barnen och lärorikt , bättre historielektion går ju inte att få

  SvaraRadera
 2. Håller med Ylva - snacka om levande historia!

  SvaraRadera
 3. Ja, barnen verkade gilla det så vi kör antagligen en repris nästa år också.

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt vackert att se - vilka underbara kläder - så mysigt äventyr det lät- å vilken vacker omgivning - Näsum måste googla vart det är!
  / Elin i Skellefteå

  SvaraRadera
 5. Ja, det är fint där. Ligger på en höjd med utsikt över en sjö i fjärran. Ligger ca 20 min ifrån där jag bor. / lina

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, jag blir så glad! Jag läser alla och svarar på dom jag hinner med.

Blog Widget by LinkWithin