Inför Gudahagen så gick jag igång och experimenterade med växtfärgning av tyger hemma. Jag vet att många inte vågar ge sig i kast med detta för de tror det är komplicerat, mycket kemikalier eller petigt med sånt som temperaturen på vattnet och rätt vikt på hushållsvågen osv. Men nej, nej. Jag kan lova att jag färgat alla dessa tyger bara med hjälp av mitt vanliga kök och helt utan termometer eller våg.
Först betar jag mina tyger i alun. Alun finns på apoteket, man brukar köpa sånt när man gör egen trolldeg bla. Finns oftast bakom kassan. 100 G för29;-. Sen brukar man säga att ca 10g alun per 100g material. Jag brukar höfta lite bara. Man tar sin störst gryta och häller i vatten så det känns bra i för hållande till det som ska betas. Sen värmen man upp vattnet å spisen och när det börjar bli lite varmare än fingervarmt ( 40 grader) så har du i alun och det som ska betas. Sen ska det upp i tepmeratur och ligga i 90 grader i en timme. Mitt temperaturmål har varit att " kokar det så är det för varmt" typ. Då får man väl dra ner temperaturen , inte mer med det. Efter en timme kan man använda materialet att färga på.
Gul lök
Lökskal samlar jag när jag är och handlar. Det är helt gratis och bara att rota runt i löklådorna och stoppa i en potatispåse. Oftast blir personalen typ glad för att man städar åt dom så ser det inte så skräpigt ut i löklådorna. Gula lökskal blir gult. Ju mer skal desto mörkare färg.
Lökskalen ska koka i vatten i en timme sen silar man bort skaldelarna, späder ev med lite vatten och stoppar ner det man betat. Sen ska det up i 90 grader igen i en timme.
Här har jag testat att färga på följande:
(Från vänster till höger)
Ljusgrått ullgarn, vitt linnetyg, en liten bit oblekt fiskbensmönstrat linne tyg, tunt ulltyg och vitt grövre ulltyg. Alla är färgade i olika lökbad som varit olika starka.
Krapp
En rot som importeras från bla Holland men den kan även odlas i Sverige. Kan beställas på nätet. (Köp den som är i krossade delar och inte den i pulverform.) Krappen blötläggs dagen innan den ska användas och man silar inte bort delarna när man färgar.
Krappen ska bara upp i 70 grader i en timme annars blir den mer åt det bruna hållet.
Här har jag färgat:
Ett tunnt gult ylletyg, efterbad. Olika vita linnetyger, ett oblekt linnetyg, en grövre ullapp och vitt ullgarn.
Röd lök.
Rödlök blir grön...... underligt nog. Och i riktigt starka bad blir den brun.
Samma gäller som för gullök.
Här har jag färgat: Tunt gult ylletyg, oblekt linne, vitt linne, oblekt linne svagare bad och ljusgrått ullgarn.
Stenlav
Stenlaven plockade jag hemma på gården och när man färgar med den behöver garnet inte betas först.
Det man ska färga läggs i en gryta och man varvar smulad stenlav och material i vartannat lager sen på med vatten och låt det stå i några timmar. Sen ska det upp i 90 i två timmar.
Här har jag färgat:
Ett grövre vitt ulltyg, ett grått fiskbensmönstrat ylle och ett ljusgrått ullgarn.
Tuschlav
Även tuschlaven plockade jag i trädgården.
Man tar en glasburk och i den blandar man två delar vatten och en del ammoniak sen smular man ner tuschlaven så att vattnet precis täcker. Sen får burkan stå i ett soligt fönster i ca 2-3 veckor. Man måste röra om en gång om dagen. När vätskan i burken ser ut som saften i en rödbetsburk så är det färdigt.
Till 100g material har man 5-6 matskedar tuschlavs gegga i vattnet. Det ska upp i 90 grader ihop med materialet och ligga där en timme.
När man färgat färdigt kan man välja att lägga materialet i vatten med ättika i då blir det varmare lila. Om man i stället lägger det i vatten med ammoniak i så blir det mer åt det kalla lila hållet.
Jag har färgat:
Grövre ljusgrått ylletyg, vitt ylletyg (ättika) och samma vita ylletyg ( ammoniak) sedan ett testbad innan tuschlaven jäst färdigt. Blev mest dassigt på en bit vittylletyg och vittlinne.
Efterbehandling:
När man färgat färdigt materialet så sköljer man ur det tills vattnet är klart, sen handtvättar man lite lätt med tvättmedel. Skölj sedan igen och lägg materialet till sist i ett bad med ättika i en stund. ( eller ammoniak för tuschlaven) Då fäster färgen bättre. Sedan är det bara att hänga upp på tork och njuta!
Så hem och experimentera. Lycka till!!!
Jag hittade din blogg och har precis växtfärgat för allra första gången. Det blev vadmal i rödlök. Tusen tack för inspirationen! Helt rätt nivå för mig.
SvaraRaderaÅh vad härligt! Hoppas det blev fint.
RaderaKanon! Trevlig läsning.
SvaraRaderaVilken härlig sida, lagom nivå att våga prova att växtfärgat i sommar👍
SvaraRaderaHej
SvaraRaderaSå spännande det låter kring dina infärgningar. Ska testa o färga med gurkmeja och alun. Har aldrig färgat tidigare. När jag läst dina exempel blev jag sugen.
Har-hur? Du färgat med brännässlor?
SvaraRaderaOm man ska återanvända alunlösningen, måste man värma upp den till 90 grader i en timme igen då?
SvaraRadera💥💖💥
SvaraRaderaKanske skriker ut i tomma etern nu, men vill tacka för att du publicerade det här. Följde instruktionerna efter ett eget misslyckat försök och kunde rädda min gamla särk från att ha infärgade, gröna, armhålor på ett annars beige plagg. Nu är den en jämn grön färg efter färgning med rödlök.
SvaraRadera