onsdag 3 augusti 2016

Trelleborgen DK SlagelseJa nu har jag varit iväg på äventyr 1000 år tillbaka i tiden igen. Det är fasligt vad jag reser hit och dit och fram och tillbaka. Den här gången gick turen till Slagelse och deras årliga vikingamarknad. Man skulle kunna säga att denna marknad var precis den motsatta till Borre om man kollar på vädret. Borre var mest regn och norsk kyla medans Slagelse var fyra dagar av stekande sol och runt 27 grader...Här var det inte yllekjolar i lager och nålbundna sockor som gällde utan de tunnaste linneplaggen man ägde.

Marknaden hålls på ett ställe utanför Slagelse där det ligger en sk Trelleborg. Dvs en vikingatida cirkelformad träkonstruktion som man inte riktigt klurat ut vad den användts till ännu. En slags borg.
 Någon gång på 40-talet, när den lokala motorcrossföreningen ansökte om lov för att få använda den stora cirkelformade gräskullen som racerbana så började man istället gräva ut den och byggde även ett långhus på platsen. Och så ser det ut än idag. Nu finns här även lite andra byggnader samt ett cafe och litet museum med en shop.

Här är långhuset och i bakgrunden kan man skymta trelleborgen.

(diverse foton tagna av Frans Ekelin)


Nedanför långhuset ligger den stora delen av marknaden.


Här fjantar vi oss lite inne i borgen, jag och Petra.


Borgen är stoooor,.. Här står jag uppe på hitersta vallen och spanar ut över borgen. ( Petra pillar i jorden och Frans är på väg upp till mig fast hans syns bara med skuggan)


På marknaden fanns också en liten trädgård där det odlades nyttoväxter så som Vejde, renfana och spånadslin.


Och man kunde handla så mycket vackert så man fick dåndipmen. Som vanligt. Alldeles för nära vårat tält så såldes det växtfärgat garn.


Och  de växtfärgade sjalarna och tygerna var ju också helt fantastiska.Och de handgjorda pärlorna...Och två tält bort från oss visade de hur man gjöt i brons.Men pga av värmen så såg vi mest ut såhär. Sittandes inne i tältets skugga, pysslandesmed något. Här är det Jag, Gretar och Petra som flåsar i kapp.Isa och Petra. Isa syr för hand på en ullkappa som hon själv färgat med krapp och tuschlav.


På kvällarna , när luften svalnat lite så blev det häng utanför tälten i stället. Här sitter Josefin, Dag, Fredrik  och Frans och dricker kvällskaffe.


Och jag drack the. Likisar med muggar!!


Och när värmen lagt sig kunde man ju fjanta lite också..


Och innan solen gått ner samlades vi ofta även såhär. 


Det är det här jag gillar så mycket med reenactment svängen: alla får vara med i alla åldrar! Det alltifrån nyfödda till tonåringar till medelålders och uppåt. Vad man gör eller jobbar med eller vart man kommer ifrån när man inte är på marknad är det ingen som bryr sig om, man är där pga ett gemensamt intresse och man träffar folk man aldrig skulle ha stött på annars. Himla befriande och mysigt. 

Men nu är det slut på den korta vikingasäsongen, förutom Gudahagen då i september...Så nu kanske det kommer inlägg som handlar om annat. Tex om vad jag pysslar med i trädgården,...Vi får väl se.1 kommentar:

Lämna gärna en kommentar, jag blir så glad! Jag läser alla och svarar på dom jag hinner med.

Blog Widget by LinkWithin