onsdag 11 oktober 2017

Färgnings experiment- Tibetansk krappJag är med i en grupp på facebook där folk samlas som odlar sina egna färgningsväxter. Vi startade gruppen på jobbet och har sedan använt skolan som mötespunkt för gruppen men medlemmarna kommer ifrån hela Sverige och Norge. Hitills har vi setts tre ggr varav vi bla beställt fröer och plantor tillsammans samt haft en färgningshelg ihop.

 I våras beställde jag då en planta med sk Tibetansk Krapp. (Rubia cordifolia). Eftersom jag redan har en vanlig krapplanta så tänkte jag att det hade varit kul att även testa en annan sort. Jag planterade den ute vid husknuten och den bara exploderade i storlek. Jättekul! Det är en rätt lustig buske som slingrar sig och har taggiga blad och stjälkar som kardborre så den fastnar i allt.

I går gjorde jag ett experiment inspirerad av min kollega Ylva och betade lite ullappar för att göra ett ecoprint med plantans blad. Den vanliga krappens färgämne sitter i rötterna som måste grävas upp, torkas och sedan blötläggas innan färgning vilket är en ganska meckig process. Men på den Tibetanska ville jag testa det gröna bladen. Hade inte jättehöga förväntningar direkt.

Gick ut och klippte två-tre grenar.
Klippte isär två brödpåsar och la den ena plasten under det betade ulltyget, grenarna på tyget och en till bit plast ovanpå.
Sen vek jag det, rullade och knöt ihop det runt en flaska och lät det ligga i 90 gradigt vatten en timme och sedan liksom voila!!!


Hur mycket färg som helst!!!

Gick genast ut och klippte lite fler grenar och jag sedan klippte i mindre bitar. La dem i min lilla provfärgningskastrull med vatten och lät koka upp. Bladen förändrades från gröna till vinröda när de började koka. Efter bara ca 3 min av kokning så la jag ner en bit tyg bara för att kolla..

Det blev rött minsann!


Jag lät tyget ligga i ca 20 min sedan gjorde jag lite provbitar i efterbaden för att se hur färgen förändrades. De fick ligga i ca 10 min bara, var.

Så här tjusigt blev det!


Helt galna jätte roliga färger :-D Och så härligt att slippa gräva upp rötterna. Blev supernöjd!


Annars har jag vävt en kudde med mitt handspunna ullgarn som inslag och sedan kört reservage färgning med indigo över.
Gillar den starkt!
3 kommentarer:

 1. Hej Lina!
  Vilket intressant inlägg! Jag blev så nyfiken på tibetansk krapp. Jag har försökt googla efter någon som säljer plantor eller frön, men jag hamnar bara på konstiga sidor om ayurveda och kinesisk medicin. Kan du berätta var du fick tag på din planta?
  Hälsningar Monika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag beställde en färdig planta igenom en bekant som har firma-kontakter i Tyskland. Vet inte vad firman heter men tror det är ett sånt ställe man bara kan beställa ifrån om man har firma.

   Radera
 2. Hej, jag undrar var du köpte den Tibetanska krappen, har sökt på internet men hittar inget om var man kan beställa det nånstans? Kommer du att ha färgningskurs på folkhögskolan i Blekinge i sommar?Tack på förhand ninni

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, jag blir så glad! Jag läser alla och svarar på dom jag hinner med.

Blog Widget by LinkWithin