söndag 27 oktober 2019

Lapptäcket


Här kommer då historien om mitt nya lapptäcke.

En dag då jag slösurfade på instagram så hittade jag ett nytt spännande konto som hette farmandfolk. Tjejen som driver det hade gjort ett helt fantastiskt lapptäcke som jag bara förr pladask för. Hon jobbar med naturmaterial och växtfärgning och har ett otroligt fint textilt uttryck när hon skapar. Fridfullt och dämpat utan att bli trist. Som en blixt från klar himmel så visste jag bara att jag måste göra ett sånt lapptäcke, fast i lite andra färger då jag inte gillar att kopiera helt från andra.

Hennes täcke verkar gå mer åt det bruna håller och jag ville gör mitt täcke blått.


Detta var precis när jag gått igång och börjat packa ihop ateljen som mest och allt skulle ner i lådor och förvaras på jobbets vind. Och i en av lådorna skulle jag precis knöla ner alla mina gamla linnetyger jag testfärgat med olika växtfärger. Men nu fick de alla plötsligt ett användningsområde.
Jag färgade in lite nya linne stuvbitar och grävde fram alla gamla indigo och vejde färgade tygbitar i linne  samt köpte till lite extra blått linnetyg då det inte helt räckte. Det går alltid mer tyg till ett täcke än man tror.

Mönstret var mycket enkelt att lista ut och jag uppskattade rutornas storlek och satte igång. Och JÄKLAR vad jag sydde!!


Själva täckesytan blev klar på en helg...

Sedan var det quiltning kvar,..
Jag brukar alltid bara quilta snabbt på maskin, osynligt i sömmarna, men detta täcket skulle få bli lika fint som sitt original-inspiratonstäcke minsann. Så det fick bli att sitta och handquilta varje kväll..Men efter en vecka så hade jag handquiltat färdigt!


Lite handsydd kant på det och så var det färdigt! Tio dagar från start till slut. Pust.....
Jag hade totalt förlorat känseln i mina fingertoppar på högerhanden och förhårdnader gjorde att min telefons pekskärm inte reagerade på mina fingrar :-)

Men det var det värt!!!Jag beslutade mig för att fota mitt täcke som en Blekingsk motsvarighet till vad Farmandfolk gjort, så jag åkte ut med yngsta dottern som fotograf  till havet en kväll. Det blåste som attans men det gav bara täcket ett tjusigt flow.
Och nu ligger täcket på min säng där hemma i nya huset och lyser åt mig och värmer mig varje dag.
Jag blev riktigt nöjd.


Växter som använts till täcket är indigo, vejde, krapp samt röda och gula lökskal mest på oblekt och blekt linne med olika betningar. Samt lite köpetyger som utfyllnad.

Jag har självklart minst ett täcke till i min inspirations-pipeline i samma stämning men det får vänta lite. Har så himla mycket med nya huset nu så jag hinner inte riktigt. 
Det är riktigt roligt att ha flyttat till nytt och fått börja om.
Jag har flyttat 24 ggr i mitt liv och är liksom lite beroende av att flytta ibland för att få rensat ur i alla vrår så att nytt kan komma in.
Lite som att nollställa och rubba cirklar.
Och nu var det på tiden.1 kommentar:

  1. Så vackert och fint du skapat med milda fina färger, lycka till med nya boendet

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, jag blir så glad! Jag läser alla och svarar på dom jag hinner med.

Blog Widget by LinkWithin