tisdag 30 november 2010

Vinter mode

Har ju inte så mycket att blogga om nu när det står lite stilla med företaget så jag får hitta på annat att blogga om. Idag blir det vinterjackor! Har några stycken i garderoben, köpta som hemsydda. Vilken är eran favorit? Jacka nr 1: Klart varmast men klart fulast. Köpt på H&M för evigheter sedan. Nr 2: Sydde den runt år 2002. Sydd i röd manchester.Pälsen kommer från en gammal pälsjacka, jackan är mellanfodrad med en secondhand filt. Barnen tycker att jag ser ut som jultomten när jag har den på mig. Nr 3: Skolprojekt från tiden på Sätergläntan. Sydd i ylletyg, den långhåriga tibetanska pälsen specialbeställde jag från köpenhamn. Inspirationen kommer från Mora dräkten där man har gröntröjan utanpå sin kasung. Idén till mössan kommer från ett tibetanskt vykort.
Nr 4: Mora kasung. Antik, köpt på Hemslöjden i Mora. Skapade stort huvudbry och uppståndelse på Sätergläntan när en kvinna från Våmhus lämnade skolan i protest för att jag hade den på mig. Jag kom ju inte från Mora,.....

11 kommentarer:

 1. Haha, jag tycker nr 4. Kul att den skapade en sådan uppståndelse!

  SvaraRadera
 2. Det var svårt att välja :) men till slut blev det nr 2 (hur kan man lämna skolan för en jackas skull ? )

  SvaraRadera
 3. Min favorit är den gröna. Lustigt med uppståndelsen kring den jackan längst ner, men det kan väl vara rätt så heligt det där för en del =)

  SvaraRadera
 4. Den gröna med mössan till är min favorit! Kul med uppståndelsen kring jacka nummer 4 tycker jag..... är det verkligen såå viktigt för en del ;-)

  SvaraRadera
 5. Så søte jakker! Fantastisk at damen ble så sint/arg for en sånn ting. Jeg trodde bunadpolitiet ("folkdräktspolisen") var verre i Norge, men kanskje ikke... :)

  SvaraRadera
 6. Faller pladask för 3:an, men 4:an kommer inte heller långt efter...storyn är ju verklig kuriosa.

  SvaraRadera
 7. Ja det måste ju bli trean. Är något avis på dig att du gått på gläntan. Är en dröm jag har men kommer nog att förbli det. Kul att se vad fint andra sytt iaf.

  SvaraRadera
 8. Vad roligt att ni gillar jackorna! Och ja, det där med bråket om mora kasungen är ju lite roligt. Jag har hört flera sånna historier, alla från dalarna. men det är ju oxå därför dräktskicket är så bevarat just där.
  Retroknappen: klart du ska gå på gläntan! ta en kortkurs vetja!/llina.oj

  SvaraRadera
 9. Jättefina jackor. särskilt den gröna! Och det där med kasungen- det är ju faktiskt rasism! Att inte ha rätt att ha på sig ett visst plagg om man inte har ett visst ursprung! Hela mitt textila skapande går ut på att lära mig saker från olika platser och olika traditioner och det är ju en form av hyllning! På samma sätt är det ju att ta på sig ett plagg från en viss plats. Vad skall vi göra med alla människor som går omkring i lusekoftor utan att vara norrmän då? Hu, jag ryser när jag läser din historia!

  SvaraRadera
 10. Älskar verkligen jackan med inspiration från gröntröjan!

  På tal om Kasungen så kom kvinnan från Sollerön och är lika upprörd nu fastän det gått några år. Pratade med henne om det för ett tag sedan då jag själv gick på gläntan.

  Det där med att bära folkdräktsplagg till vardags är ju lite känsligt och jag håller inte fullt med föregående talare. Det är så lätt att det blir svart eller vitt. Det kvinnan syftade på var väl att du dels inte kom från Mora men också det faktum att du inte bar kasungen till dräkten, där hon tycker att den hör hemma. Jag tycker att det är okej att bära kasung eftersom den slets och var till slut ett vardagsplagg eller arbetsplagg. Men jag tycker ändå att det är viktigt att ha respekt för vissa dräktdelar, exempelvis de som enbart bärs på begravningar, inte är okej att bära i vardagssammanhang. Men det är givetvis upp till var och en att avgöra, men skulle du gå på stan i Leksands sorgliv till jeans får du nog räkna med att få bittra kommentarer. Vissa delar av detta land är helt enkelt lite känsligare och mer konservativa än andra.

  Gillar din blogg!

  SvaraRadera
 11. Hej! Är helt enkelt tvungen at slänga in en kommentar, fast inlägget är gammalt.

  Skulle vi vara så där här i Finnland, skulle väl knappt nån kunna gå med karelska dräkter om 20-30 år. (Det bäst bevarade, mes arkaiska dräktskiket är från de delar av Finland som nu är Ryssland.) Farfars släkt är från Sakkola, Karelska näset, därifrån har jag min dräkt. (Farmor är från Salmis, morsans släkt är finlandssvenskar.)

  Hos oss är etiketten att man inte går med samiska dräkter om man inte har samiskt ursprung.

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, jag blir så glad! Jag läser alla och svarar på dom jag hinner med.

Blog Widget by LinkWithin