fredag 13 december 2013

Vintertrots

Känns lite trött här hemma. Ännu ett år så har jag blivit trött på julen innan den ens börjat.
Med bara en och en halv vecka kvar till jul så har jag ännu inte införskaffat en enda julklapp!
Bara tanken på att ge mig ut och försöka hitta något att handla till folk gör mig matt.
När jag ger bort något så vill jag ju at jag ska VILJA  ge någon något fint. Något som behövs, som ger mer än bara en present. Mina barn behöver inte en pinal till i hela världen. Tvärt om, dom skulle behöva rensa ut! Men det känns ju inte så kul att ge dom en varsin sopsäck i julklapp..... Förra veckan hade vi storm. Reäl storm, i kombination med minusgrader och första snön.
Det här huset är som bekant 105 år gammalt , golvet saknar undergolv och isolering och väggarnas isolering består av en skiva tretex och x-antal tapetlager. Strömavbrott fick vi så det räckte och blev över.Behöver jag säga att det var lite svalt inomhus? Nedanstående temperaturer uppmättes i badrummet, i köket och i vardagsrummet. ( trots tre oljefyllda element på full kräm)
Det gamla beprövade knepet " mattor som golvisolering" plockades fram.


Kakelugn och vedspis kunde vi inte elda i förens efter två dagar pga köldlock i skorstenen och kastvindar som bolmade in röken mer I huset än ut genom skorstenen.... Ack och ve. Ändå älskar jag detta hus.
Har precis satt i gång att ändra om på köket..igen. Jag vet, jag är lite tokig. Men det är ju så kuuul!!!

Igår hittade jag mig själv på Youtube. Min kompis Nisse Stormlod som jobbar på slöjdhuset i Ronneby spelade in denna lilla film i vintras och tidigt i våras. Jag trodde mest den skulle användas i slöjdsamanhang, men nu finns den till allmän beskådan på nätet. Så om ni vill glutta på en då nyseparerad och lite trasig sömnadsnörd som pratar en blandning av blekingska och dalmål så är det bara att klicka här.


Sen finns ju den här gamla godingen också.
Filmad av Väggaskolans gymnasieelever.

Håll till godo!


14 kommentarer:

 1. Alltså. Du är så himla skön! Kul att få höra hur du låter.

  SvaraRadera
 2. Fin film! Kul att höra hur du tänker kring färg och mode. Nu ska jag se vägga-filmen.

  SvaraRadera
 3. Efter att ha sett båda filmerna måste jag säga: Vilken skillnad i dialekter! I den ena (långa) pratar du dalmål och i den andra nån sorts blekingska med "gung". Att härma/ anpassa dialekter kräver musikalitet, är du musikalisk?

  SvaraRadera
 4. Men alltså! Fantastiskt fin film! Jag blir rörd och inspirerad på en och samma gång! Det du säger om, var det just lapptäckena? det om att tygerna liksom räcker så långt de räcker, det var så fint sagt. Samlar gamla tyger till ett framtida lapptäcke och nu blev jag stärkt i iden att sy det, trots att jag bara har lite av vissa tyger.

  Men hur tänker du när du syr t ex lapptäcken, lägger du v e r k l i g e n ihop bitarna helt huller om buller eller har du någon tanke om hur de hamnar i täcket?

  SvaraRadera
 5. Och. Vem fasen har köpt julklappar än? Känner inte för att göra det heller.

  SvaraRadera
 6. @stin. När jag pratar med Nisse som gjort filmen så pratar jag alltid mer dalmål för han pratar hälsingemål. Och ja, jag är himla musikalisk. @ulrika när jag gör lapptäcken så vet jag aldrig hur stort det ska bli när det är färdigt. Det visar sig efter hand. Tar nåt tyg slut så får man hitta nåt annat. Jag gillar inte perfekta täcken. Då kan man lika gärna köpa ett på åhlens. Det ska vara ojämnt i färg och material. Annars kan det va :-) / lina.oj

  SvaraRadera
 7. Jag gillade allt. Önskar jag kände dig IRL.Sugen på att besöka butiken i sommar :)

  SvaraRadera
 8. Du har samma "dialekt" som barnens förskoleklass fröken. Hon är dalkulla som bor här i småland. Ni har samma sätt att prata. Jag såg henne framför mig när jag hörde dig.
  Härliga filmer.

  SvaraRadera
 9. Ååå vilken fin film! Puss och kram! Du är välkommen hit om vintertrotset blir för jobbigt :).

  SvaraRadera
 10. En till fråga om dina tankar kring lapptäcken. När man samlar på sig massa gamla tyger är ju vissa väldigt tunna. Hur tänker du om såna tyger då? Tänker att de kanske lätt går sönder i ett lapptäcke.

  SvaraRadera
 11. Om dom är väldigt tunna så brukar jag sy det dubbelt med ett annat tyg bakom och sen ev quilta ihop dem lite som förstärkning./lina.oj

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, jag blir så glad! Jag läser alla och svarar på dom jag hinner med.

Blog Widget by LinkWithin