lördag 30 maj 2015

Hatt-fnatt

Den här snygga hatten/kepsen har min elev Shannon hittat på pintrest.
När vi nu hade ett hattprojekt på skolan så valde hon att inspireras av den.


Här modellar jag i Shannons hatt. Den är vävd i liksidig korskypert och har entrådigt ullgarn i varpen och lin inslaget. Efter att ha fått prova den så blev jag totalt förälskad och frågade lite fräckt om jag fick rita av mönstret och göra en egen. Och det fick jag! Fast jag har ju ingen stor vävstol hemma, och jag orkar inte sätt upp en pyttevarp i en stor vävstol bara för en mössa, så vad göra?


                                    

Jo, man snor såklart barnens vävstol! Just denna har barnen hos sin pappa i vanliga fall, men jag fick låna hem den till mig. (Den barnvävstolen jag hade hemma har för smal vävbredd.) Vävstolen har han köpt på loppis för ca 30:-.

Om man inte har något varprum hemma, eller någon varpställning så får man ordna det. I mitt fall gick det bra med barnens badrumsstol upp och ner på bordsändan i köket och en upp och ner vänd Leksandsstol vid vedspisen.( Hade väl aldrig trott att det skulle vara så svårt att hitta stolar som inte har utsvängda ben...) Barnens stols ben fick bilda skälet.


Sen var det bara att förskeda, dra på med hjälp av barnen och några tvingar, solva och skeda igen och spänna. Det fick bli en första testmössa så jag tog garn jag hade hemma som varp. Tvåtrådigt ullgarn i rosa.


Sen vävde jag inslaget med gratis cottolin från jobbet och Voila!!!!
Ett stycke randig mössa!


Det gick åt ca 80 cm tyg .

Nu ska jag sätta upp ny varp och göra en mössa på riktigt tänkte jag. Mellan-tjejen kan få ta över denna.
Fast innan jag sätter upp varpen måste jag tömma ateljen för den nya hyresgästen, och det kan ju ta lite tid....

4 kommentarer:

  1. Oj vad snygg!

    SvaraRadera
  2. Du slutar aldrig förvåna../anna

    SvaraRadera
  3. Vilken snygg mössa din elev har gjort, inte underligt att du ville göra en egen. Och vilket fantastiskt smart sätt att varpa på, måste jag säga. Det har jag inte tänkt förut på att man kan göra på det viset...

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, jag blir så glad! Jag läser alla och svarar på dom jag hinner med.

Blog Widget by LinkWithin