lördag 21 november 2015

Vikingakläder 3:


Jag fortsätter att skapa vikingagrejer jag. Det är så ofantligt roligt att äntligen få sy för hand i gedigna material igen. Har ju några års uppdämt handsömnadsbehov att få ut ur händerna.
 Och sen kan jag ju inte springa på vikingaevent i sommarkläderna jag gjorde till Gudahagen, då fryser jag ju häcken av mig. Så,.....jag har donat lite här hemma i kökssoffan och på spisen.

Först ut är en vinterkappa.

Både foder och yttertyg är i ull. Innertyget hade jag i gömmorna och yttertyget köpte jag på den lokala tygbutiken för 70:-/m. Tyget var i en annan färgskala så jag färgade det först i ett starkt bad av gula lökskal och sedan färgade jag över det med ett mellanstarkt bad av indigo. Är väldigt nöjd med färgen.
Det lila tyget var i grunden grått och svart, men jag färgade det med tuschlav. Bandet har jag brickvävt av garner i ull som jag färgat med tuschlav och stenlav jag plockat ute på tomten.
Broderiet är sytt i ljusgrått ullgarn med kedjestygn ( som jag fått veta i efterhand inte existerade på vikingatiden,..men va fan,..), motivet kommer ifrån en runsten på Gotland.

Spännet är sk kaftankrokar baserade på ett ryskt fynd från Kurskaya.


Struthätta ( utan strut) sydd i ett ylletyg som jag svagt färgat med tuschlav. Fodret är ett melerat linne som jag färgat i röda lökskal. Broderiets mönster tog jag från en bild å en svärdsdetalj från ett svärd som hittats i Valsgärde. Även det har jag broderat i kedjestygn,....attans då... Garnerna är färgade i renfana, gullök/indigo och bresilja. ( som jag ju kom på inte funkar egentligen eftersom bresilja kommer ifrån sydamerika och man inte hade upptäckt den kontinenten på vikingatiden.. damn!)En tunika har jag sytt i ett kypertvävt ylletyg som jag sedan färgade i krapp. Den är fordrad med lin i halsen.Hängselkjol i ett fiskbensmönstrat ulltyg från den lokala butiken. Tror det kostade 60:-/m. I orginal är det ljusare, jag färgade det grönare med ett bad av röda lökskal. Bandet har jag brickvävt av entrådiga ullgarn färgade i krapp, efterbad på krapp, tuschlav och gullök/indigo plus naturgrått.

Är för övrigt sjukt glad över bandets mönster eftersom jag lyckades klura ut det bara från en bild på en benlinda jag hittade på Pintrest. Hejja mig!
Ja sedan måste man ju vara varm på huvudet också, så det har även blivit en fodrad ullmössa med pälskant. Det är samma yttertyg på hängselkjolen men detta har fått åka i ett svagt indigobad. Pälsen hittade jag i form av en gammal mössas på röda korset i stan.


Och i skrivande stund sys en tunika av tyger färgade i indigo, samt nålbinds på en trekantsschal av krapfärgad ull..... sen behöver jag nog vantar också....och det hade ju varit kul att sy sina egna skor.....

( nämnde jag att det ska vara färdigt till nästa söndag?)

7 kommentarer:

 1. Shit, du är ju inte klok. Helt underbar, men inte riktigt klok :-)/Sara h.

  SvaraRadera
 2. Så mycket fint du har gjort och vilket jobb du har lagt ner. Fantastiskt!

  SvaraRadera
 3. Oj oj,.. Tack så jättemycket. Det är så kul så jag kan inte låta bli!

  SvaraRadera
 4. Du är fantastiskt duktig och dina bilder är såå inspirerande. De har skapat ett sug hos mig efter lite mera "hard core" textilslöjd som jag inte har ägnat mig åt på åratal. Nu har jag letat rätt på bandgrind och brickor och nålbindningsnålen, samt att jag har inventerat lagret av ull- och lintyger (som jag aldrig kan låta bli att köpa när jag ser dem på loppis). Tanken som rumlar runt i bakhuvudet är en ullrock - vikinginspirerad - den behöver inte vara historiskt korrekt. Jag syr som jag vill!!!! Hoppas du fortsätter lägga ut bilder på dina alster, jag studerar dem ingående! Kram och tack!

  SvaraRadera
 5. Oj vad kul att höra! Om du vill kan jag lägga ut en bild på hur mönstret till kappan ser ut så kan du få lite hjälp på vägen 😄.

  SvaraRadera
 6. Den värmer mig nuförtiden. Lycka!

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, jag blir så glad! Jag läser alla och svarar på dom jag hinner med.

Blog Widget by LinkWithin