torsdag 2 augusti 2012

Slöjdutställningen.

Jo,. jag var ju på slöjdutställningen på Liljevalchs i helgen.
Åh, vad jag hade sett fram emot den. Inte bara för att jag hade ett löv med utan för att jag också hade sytt bidrag till skånes rum " från ax till limpa" och ville se hur resten av utställningen såg ut.
Det första man såg när man kom in var två rum fyllda till bredden av  de 2000 fantastiska löven!! Vilken kreativitét, vilken kunskap, vilka färger!!!!! Kunde gå runt hur länge som helst och fota, faschineras och förundras. Det riktigt kliade i fingrarna efter att få se själva utställningen i de andra rummen. När man förundrats färdigt så kom man då in i själva utställningens olika rum. Och,......det föll likssom platt.
Rum efter rum kändes ofärdigt, under konstruktion eller som att allt inte var på plats ännu. Inte för att dem som bidragit till utställningen inte höll måttet eller för att det som ställdes ut var för blekt, utan det kändes bara osammanhängande, ofärdigt och tomt. När man gått runt hela utställningen så var den enda känslan som infann sig ett " jaha, var det inte mer?". 
Vi gick lite snopna tillbaka till början , där även fiket låg , och satte oss att beundra alla fantastiska löv, sittandes i Jögges underbara stolar. Medans vi satt där började jag fundera över en sak som gjorde mig mer och mer arg med utställningen. Inte en enda stans sitter någon info om vem som gjort vad. Ingen liten namnlapp, hänvisning eller initial. Bara nummer. Vill man veta vem som stickat de vackra dalafloda vantarna eller vem som bundit korgen där borta i hörnet så måste man köpa en liten svart/vit folder för 60:-. En bok som i princip är en lista med namn och nummer på objekt. Vill man ha lite mer info om vissa utvalda slöjdare och kanske till och med någon färgbild så kostar den boken ca dubbelt så mycket. Detta gör mig arg. Varför får inte slöjdare synas och höras med namn så som andra konstnärer? Jag fattar det inte.
Ja ja, jag är iallafall glad för att jag gick och såg den, men inspirationen uteblev totalt. Synd tycker jag.
Här kommer lite bilder.

Lövskogen.


 Rosenrummet. Klart finast.


En av Jögges fina stolar i fiket.

Mina skånska djur. ( jag fick i uppdrag av skånes slöjdkonsulenter att sy tredimensionella djur med inspiration ifrån skånska yllebroderier. För detta känner jag mig mycket ärad!)Tycker mest att det är synd att dom som satt ihop utställningen satt dom som en skrämd flock i ett hörn. Fåglarna likssom ligger huller om buller på varandra och får knapt visa sina broderade stjärtfjädrar som dom är så stolta över. Lejonet ser mest ut att vända ryggen mot dom allihop. Tänk om dom fått dyka upp här och där i rummet istället, som en överaskning....

Ja ja. Nu ska jag inte vara en surputt. Jag är jätte glad för att jag får vara med och det är säkert många som tycker att utställningen är fantastisk. Jag hade bara velat se lite mer glädje och info om alla medverkande.
Nu kommer jag nog att få skäll av slöjdpolisen....


4 kommentarer:

 1. Jag har förstått att många är besvikna på den här utställningen så jag är skeptisk till att besöka den. Men jag kommer kanske göra det eftersom jag ändå bor i Sthlm. Men jag har inte så höga förväntningar på den nu, vilket kanske är bra :)

  SvaraRadera
 2. hu vad dumt. förstår precis din besvikelse..mycket underligt måste jag säga..

  kramar Lycke

  SvaraRadera
 3. hej
  följer din blogg och tycker du gör ett fantastiskt arbete med din kunskap och hantverk /sy .vad lessen man blir när dom bara slängt ihop dina altster på en träbänk.det skulle naturligtvis suttit var ochen för sej med namn på konstnären och (tex djurets namn om det har något).varför undrar man ju? bara de som handarbetar vet ju vilket enormt arbete som läggs ner och som nog är påväg bort .jag sparar på sydda/broderade stora kaffedukar då jag tycker det är konstverk värda att spara till framtiden.oj blev långt men jag blev så uppretad av Liljevalls sätt ,skäms säger jag bara och jag hoppas du visar upp dina arbeten här på bloggen.Allt det bästa för dej,Kram Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Hej, också jag blev besviken när jag inte såg några namn eller annan information på de arbeten som visades på utställningen.
  Jag blev inspirerad och glad av att se all den slöjdglädje som finns!

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, jag blir så glad! Jag läser alla och svarar på dom jag hinner med.

Blog Widget by LinkWithin