onsdag 22 februari 2012

Nu blir jag ARG!

Det är inte ofta jag blir arg, men när det gäller mina barn kan jag ryta ifrån ordentligt. Idag uppstod ett sådant tillfälle.
Min son är på fritids den här veckan efterssom han egentligen har sportlov men båda jag och hans pappa jobbar. Vanligt vis när jag hämtar honom brukar han sitta och rita eller pyssla. Men idag hittade jag honom i skolan aula. Han spelande ett " sjung med" spel på Wii på aulans stora vita duk tillsammans med ett gäng 7-8 åringar. Bara det tycker jag är illa då det redan diskuteras att barn sitter för mycket vid skärmar på fritiden, då ska dom väl inte göra det i skolan också.
Men vad var det då dom spelade och tittade på? Var det typ micke och mojje? Astrid Lindgren sånger? Eller kanske disney? Näe det var DET HÄR!
Jag blev totalt rosenrasande och frågade den närmaste fritidspedagogen vad fan det var hon lät barnen titta på, varpå hon bara skrattade!!! Jag snäste till henne nåt i stil med " ja skratta på du men sån här köns stereotyp skit ska inte mitt barn titta på. Sen tog jag min son och gick.

Barnvänlig underhållning på schemat?

Det är tyverr inte första gången något lika könsstereotypt inträffar på den här skolan. Tidigare i höstas konfronterade jag min sons lärare med följande text i hans läsebok för 7 åringar: "-Vilka bröst! vrålade Danne.- Wow sa Anton. Han var röd om öronen. Anton Hade tre systrar så han var van. Killarna skrek av skratt."

Lärarens reaktion var att , som den andra pedagogen, skratta mig i ansiktet och försökte försäkra mig om att det brukar vara det kapitlet barnen skratta mest till. Ja tacka fan för det, tänkte jag, det blir ju pinsamt för alla dessa tjejer i klassen som inte vet hur dom ska reagera!!!
Boken innehåller även ett kapitel där en tjej tycker det är synd att hennes kompis bär slöja för att hon citat" är så söt utan". Ja för söt måste man ju vara som tjej och det kan man visst inte vara med slöja på eller? Det finns också ett kapitel om tro där dom säger något i stil med" vissa tror på tomten, andra tror på Allah.." Jaha, så Allah och tomten är lika stora sagokaraktärer eller?
Efter att ha googlat på bokens namn fann jag bla denna artikel. Hade det verkligen varit så svårt för de ansvariga inköparna på skolan att kolla upp boken först innan den köps in till alla dessa barn? Man blir så arg!!!!!

Nu har jag mailat rektorn och begärt ett möte där jag vill diskutera skolans genustänk och lärarnas och pedagogernas bemötande.
Jag kan återkomma för att raportera hur det går.
Grrrrr!

20 kommentarer:

 1. Well done!!! Kämpa på! Det där är ju bara för jävligt och skevt!!

  SvaraRadera
 2. Men jisses. Stå på dig!!

  SvaraRadera
 3. You go! Heja! Efter att ha mött pedagoger både i Karlshamn och här i Stockholm måste jag säga att jag är evigt tacksam över hur små striderna blir här (jämförelsevis), eftersom personalen är mycket mer genusuppdaterad och medveten. Den där nonchalansen som beror på okunskap är så irriterande och frustrerande. Jag hade varit vansinnigt arg om jag mötts av det du såg/ fick höra idag. Rekommendera er rektor att börja med att köpa in och läsa "Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2" och "Flickor, pojkar och pedagoger". Väldigt bra läsning! Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Helt rätt!!!!
  Hoppas du får gehör för annars är det bara att fortsätta ovanför rektorn å vråla (bildligt) tills nån lyssnar. *näven i luften*

  SvaraRadera
 5. Bra rutet Lina! Vifta lite med lagtexter, då kanske de slutar fnissa:

  http://www.jamstalldskola.se/vad-ar-jamstalldhet/styrdokument.shtml

  SvaraRadera
 6. kämpa på ! bra gjort att protestera!

  SvaraRadera
 7. Heja dig!
  Så jävla bra gjort!
  Suveränt att du inte bara reagerar och blir arg, utan även gör något konkret! Stå på dig!!!

  /lena

  SvaraRadera
 8. Tur att inte alla har filter för ögonen och sväljer sån här skit. Man undrar ju om det är du som har gått lärarutbildningen eller skolpersonalen. Något i utbildningen måste väl ha innehållit genustänk och jämställdhet? Låter som en riktigt skitbok.

  SvaraRadera
 9. Heja dig!!!
  Men var påläst och saklig när du har det där mötet för det finns väl en risk att skolan "gaddar ihop" sig mot dig om det är en medveten strategi att fnysa och förringa genustänk. Det är ju tyvärr så här det ser ut i mången skola idag. Gamla inskränkta åsikter även hos rätt ung personal. Det är skandal. Hoppas du kan drämma en massa fakta i huvudet på rektorn så att han/hon känner sig riktigt dum. Fast förmodligen kommer rektor att vara bestört och hålla med bara för att inte väcka mer debatt än nödvändigt. Jag har märkt att så hanteras det ofta. Låt "feministen" morra och så går vi vidare med våra liv. Typ. Morr!!!!

  SvaraRadera
 10. Vi är många som ställer upp bredvid dig om det behövs.

  SvaraRadera
 11. Du har mitt fulla stöd. Det blir inte bättre på skolan det blit sämre. De bode ha en tuff kompetensutbildningsdag och gå till botten med sin konserverande pedagogik.

  SvaraRadera
 12. Usch det är fruktansvärt att sånt pågår utan att skolpersonalen ens förstår själva hur fel det är, att såna människor ska få vara med och upfostra våra barn :( Lycka till med mötet men är det sån att det inte går alls så rekommenderar jag dej att ta en titt på steinerpedagogiken, helt annat och för mej finns inte det vanliga skolsystemet i förhållande till den pedagogiken som ser varje individ och det är där mina barn ska få gå.
  Mvh Carolin

  SvaraRadera
 13. Lycka till! Jag har också behövt ryta några gånger och, ja, ibland funkar det men oftast blir man betraktad som rabiat och humorbefriad könsterrorist... Men det är det värt!

  SvaraRadera
 14. Lycka till! Jag har också behövt ryta några gånger och, ja, ibland funkar det men oftast blir man betraktad som rabiat och humorbefriad könsterrorist... Men det är det värt!

  SvaraRadera
 15. Efter att ha fått en länk hit av min mamma (som är kollega med din mor) så snubblade jag in här trots att jag är helt ointresserad av textil. Men till saken.
  Min första reaktion när jag läste det här var: 'WHAAAAT?!' Vad är det för idioter som skriver rasistiskt skit som sedan ska användas i LÄSEBÖCKER FÖR FÖRSTAKLASSARE?! Och det där spelet som din son spelade, det måste väl vara typ 13+ på det? Hur som helst, bra att du stod på dig och röt till :)

  SvaraRadera
 16. Håller på och skriver om det, jag blev så upprörd :P

  SvaraRadera
 17. heja heja! Vi måste fortsätta kämpa för att det ska bli förändring. Varken boken, eller spelet är ok - och det behöver de höra!

  SvaraRadera
 18. U go girl! Glöm inte uppdatera...

  SvaraRadera
 19. Bra rutet! Ja, jag vill gärna höra hur det går! hoppas att du kan få med dig fler föräldrar i detta också!

  SvaraRadera
 20. Jag hejar på dig!! Helt otroligt hur f-n det kan vara. Ser fram emot att höra hur det går.

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, jag blir så glad! Jag läser alla och svarar på dom jag hinner med.

Blog Widget by LinkWithin