tisdag 30 januari 2018

Julklapp och utställningstips.




På Kulturen i Lund så finns det par riktigt fina hängslen utställda. De är ifrån 1800talet och är brickvävda i vit,grön och röd ull, med kant av grönt kläde. Frans behövde ett par hängslen så jag inspirerades och vävde ett par till honom i julklapp. Fast jag valde gult i stället för grönt då jag inte ville att det skulle bli så juligt. Sen valde jag att sätta resår bak gömt i en bit linne så de skulle vara mer bekväma att använda.



När Frans själv ska sy grejer så blir det såhär snyggt minsann. Dessa byxor har han sytt helt själv, för hand. Inte ett endaste maskinstygn. Jag har endast varit där och visat nån ficka samt funnits på telefon för frågor när han har undrat. Attans vad snygga de blev! Sydda i ull med linnefoder. 


Långt innan jul var vi bjudna på jubileumsfest för vikingaföreningen Halsingarna och till det sydde jag mig en ny väska. Jag sydde den i fiskbensmönstrat ulltyg med linnefoder. Tygerna på utsidan är 100% silke. Det röda har jag färgat med Tibetansk krapp från min buske på gården. Posamenten fick jag av Frans i födelsedagspresent. Bandet till väskan flätade jag av smala läderremsor och förlängde med en bit linnetyg. Träbygeln på väskan är en bit syren från tomten som jag täljde till och målade med linoljefärg.



Sen kommer här lite utställningstips om man gillar folkdräkter.
En gammal beprövad men mycket inspirationsrik utställning är den som är på ovanvåningen av Blekinge museum i Karlskrona. Här får man lite bevis på att Blekingedräkten inte enbart är blå och rosa. En hel vägg med livstycken, fina broderade vantar mm. Värt ett litet besök iaf.


Sen har vi den nya tillfälliga utställningen på Trelleborgs museum. Utställningen visar det mesta av vad museet har i dräktväg gällande dräktområdet runt Trelleborg. Det är mängder livstycken, fina spedetröjor, kjolar, mansplagg mm. ( och även lite "nytt" från mig) Passa på att se den iklädd din egen dräkt om du äger någon. På vernissagen kryllade det av vackra skånska dräkter, en riktig fröjd för ögat.


I samband med utställningen kommer det att hållas workshops och föredrag gällande dräkt. Passa på att gå någon kurs vetja! Här kan man anmäla sig.


Komsi komsi. Den stänger 13/5-18.

måndag 22 januari 2018

Stickärmaliv.


Efter att ha saknat ett värmande plagg till min dräkt nu ett tag ( Stora Kopparbergsdräkten Falun) så beslöt jag mig för att göra ett eget.
Min dräkt är komponerad ,och dessutom så sent som 1953 ,så jag känner på något vis att den är ok att leka lite med. (jag skulle aldrig våga ens tänka på att hitta på egna plagg till tex Rättviksdräkten som använts i obruten tradition) Det finns ett ytterplagg till dräkten. ,en jacka i samma tyg som kjolen. Men jag tycker på något vis att dräkten blir lite mörk och trist med den, så jag ville liva upp dräkten lite. Valen föll på ett sk stickärmaliv.

Stickärmaliv är vad det låter som. Ett liv med påsydda stickade ärmar. De finns gamla bevarade ifrån fram för allt Hälsingland, men i gamla nedtecknade folkdräktundersökningar så har det också förekommit i Blekinge. I Dalarna, Gagnef, har de jackor i kläde med stickade ärmar påsydda. Ärmarna är då tvåändsstickade och stickade i vit och svart och sedan färgade i krapp när de stickats färdigt.

Det här är några av de tröjor jag inspirerades av. Bilderna kommer ifrån Digitalt museum.





Jag älskade mönsterkompositionen på den sista tröja. Så himla klurigt uttänkt.

Så jag satte mig med rutpapper och penna och började skissa. Det blev många olika mönster innan jag tillslut bestämde mig. Det blev det upp och nervända hjärtat som finns på kjolsäcken samt tecknet för koppar pga koppargruvan. ( symbolen står för koppar, kvinna samt planeten Venus. Manstecknet står för järn, man ,samt planeten Mars)


I mina gömmor hittade jag ullgarn som jag tidigare färgat med indigo, ett färgat med lökskal samt en färgning med krapp där badet har gått upp i för hög temperatur så att det röda går åt det roströda hållet. Perfekt!!

Ärmarna tog ca 9,5 h styck att sticka...jag tror dessvärre jag nu överansträngt min högerhand.. 


Till livdelen så beställde jag en bit av ulltyget som egentligen hör till mansdräktens rock, samt knappar i mässing som hörde till mansvästen. 



Och såhär blev den:


Jag blev supernöjd! Tycker att den ser ut att passa in rätt bra i den övriga dräkten.



Man måste vidareutveckla våra dräkter lite, göra dem till ett  levande kulturarv så att det kan fortsätta användas.

Blog Widget by LinkWithin