söndag 18 mars 2012

Om det där med manligt och kvinnligt

Gick förbi skyltfönstren för en stor klädkedja härom dagen och förundrades över denna modebild:

Mannen på bilden är clearly över 45 sträcket, lite rynkig, med pondus, erfarenhet och styrka. Med bekväma men ändå snygga kläder.Tänkte att den riktar sig till män och kvinnor runt 40 års åldern."Härligt att se" tänkte jag först. Men sen såg jag i nästa skyltfönster för samma klädkedja denna bild:
Två fnittriga tjejer i 20 års åldern iklädda "svamp-varnings brallor" och högklackat. Jag antar att klädsortimentet för herr och dam skall rikta sig till samma åldersgrupp, så varför är mannen så gammal och " kvinnorna" så unga?
Varför är det tilldragande med en äldre man med rynkor och livserfarenhet medans en kvinna med samma utseende räknas som oattraktiv , gammal och förbrukad? Varför är inte kvinnlig livserfarenhet lika attraktiv som en mans? Jag fattar det inte. Kan någon förklara för mig?
Själv är jag ju över trettio, gift och min kropp har burit ,fött och gött tre ungar så jag antar att mitt bäst före datum är utgånget för länge sedan. Eller? Varför är världen så omvänd?

Kikar på den här videon idag. Sjukt cool video. Önskar jag hade kommit på den själv.
Nu vill jag bara ut och slira med bilen :)

8 kommentarer:

 1. Hej!
  tack för ett jättebra inlägg. Vad är det som gör att en man inte har något "bäst före datum" medan en kvinna eller ung tjej är "bäst före" innan hon ens hunnit vara "bäst"?

  SvaraRadera
 2. Jag la också märke till HM's reklambilder sist jag var där. Jättemärkligt att männen är så mycket äldre än kvinnorna.
  Började då tänka hur man själv skulle göra sig i det sammanhanget. Jag är ju både för gammal (snart 31) och för tjock (69kg, 175cm) enligt deras mått mätt. Katalogernas plusmodeller är ju idag nästan smalare än mig ibland. Helt sjukt vilken utveckling! Man blir minst sagt förbannad.

  SvaraRadera
 3. Körde förbi en annons som ett annat företag hade utmed vägen. Det var reklam för färgglada jeans. De kostade 299 kr, enligt reklamen. Det var billigt tänkte jag först, men sen kom jag på att det måste vara vikten de menar. 299 gr är nog vad modellen väger...
  Det var nog inte priset utan viktgränsen

  SvaraRadera
 4. En annan grej som inte har med manligt/kvinnligt att göra direkt men är otroligt läskigt.
  Att sträva efter perfektion och evig ungdom....dömt att misslyckas. Vackra Hollywood klingar inte lika klart när man ser dessa bilder. Creepvarning.
  http://pinterest.com/lishusm/when-is-enough-enough/

  SvaraRadera
 5. Åh fy, vidrigt!/ lina.oj

  SvaraRadera
 6. Det kunde varit värre...det har varit värre...men det borde vara bättre. Fundersam fotofröken med feminism i sikte.

  SvaraRadera
 7. Åh det är enkelt, vi kvinnor handlar till våra män och vill inte att de ska förknippas med små killar. Men när vi sälv ska handla kläder vill vi inte att modellen ska se gamal ut, eftersom vi inte vll förknippas med en gammal kvinna. Ålder och skönhet. Finns massor av pengar i det.
  Likadant är det med små barn och ljusa färger. Inte klär du ett litet barn i svart eller grått. Nejnej, de måste nå skolåldern först. Även om själva människan vill så tycker samhället annat. Ta bara hela genusfrågan, så mkt som man ska arbeta för att få samhället att bli mer jämnställt blir det motvind i skolansvärld, vi delas in i olika grupper, pratar med eleverna olika beroende på kön. Vi har olika förväntningar på flickor och pojkar. En pojke får störa mer än en flicka ect. Finns massor i detta samhälle som inte är som vi vill. Tyvärr.
  / Thess

  SvaraRadera
 8. Du är långt ifrån ensam om att undra kring
  detta!

  Blir så glad när jag bläddrar i Gudrun Sjödens kataloger och man där kan se vackra kvinnor i olika åldrar visa upp kläderna. Inte bara tjejer stöpta i samma 20-nånting-modell-form.

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, jag blir så glad! Jag läser alla och svarar på dom jag hinner med.

Blog Widget by LinkWithin