måndag 5 mars 2012

Svar på tal

Här kommer då svaren på era frågor:

Nr 1:skulle du inte kunna skriva lite om hur det är att starta/driva eget företag? Lite tips och trix kanske? :)
Svar: Det klurigaste med det hela tycker jag var att fylla i ansökan på skatteverket. Men jag fick hjälp med det av en anställd där så det gick bra. Det andra kruxiga är ju redovisningen och det gör min revisor åt mig. Mitt tips är väl att ta all den hjälp som erbjuds för att få det lite mer överskådligt, när man väl kommit in i det så går de av bara farten.Det är inte så farligt som det låter.

Nr2:Jag undrar vad du har för bakgrund, gått för utbildningar och hur ditt sömnadsintresse uppkom?
Svar:Jag har gått gymnasium med estétisk konstinriktning,
Skrädderi, mönsterkonsruktion och design kurser i danmark, folkhögskola i danamrk där jag bla läste lappteknik, vävning, bandvävning, växtfärgning och kallglas. Sen bar det av till Sätergläntan i Insjön. Där gick jag sömnad i två år och lärde mig bla att sy förhand i ylle och linne, olika virk och sticktekniker, skinnsömnad och tovning mm. Sen blev det bebis....
Jag har alltid gillat att sy, jag och min syster sydde mycket ihop som barn. Jag vet också att jag virkade tidigt. Satt i kojan under trappan och virkade lååånga korvar. Min farmor lärde mig tidigt att brodera och stoppa sockor. Hon hade en bit ylle tyg som jag klippte hål i och lagade som träning.Då kan jag inte ha varit mer än kanske 10 år.Jag och syrran brukade sy på farmors gamla trampmaskin . I gymnasiet sydde jag mycket kläder själv och virkade mina egna tröjor osv. Intresset har alltid funnits där mer eller mindre.

Nr3:Vad är det som styr dig när du kombinerar tyger. Varför vill du kombinera ett med ett annat.
Svar: Oh, det där är så svårt att förklara. Men det har mycket med intensiteten, färgen och mönstren att göra. Så att ett tyg inte tar ut ett annat eller försvinner med det andra mönstren.En balansgång som var och en måste hitta själv. Sen hänger det även på kvalitén. Inte för sladdriga tyger i kombination med styva osv. Hålla lite samma tjocklek.

Nr4:Vilket har varit ditt absolut roligaste projekt och vad drömmer du om att sy?
svar: Oj, vilken svår fråga! Jag håller på med ett väldigt roligt projekt nu men det är lite hemligt så det får jag inte berätta om. Annars var det när jag sydde en klänning till ett projekt runt Nils Månsson Mandelgrens Vångabrud. Mina med utställare var Lillevi Hultman, Karin Ferner, Anette Nilsson och Nygårds Anna. Mitt uppdrag var att sy en modernare variant av Vånga Bruddräkt.
Here it is ,utställningen var på Linköpings Hemslöjd. ( bilden tillhör Lillevi Hultman)
Vad jag drömmer om att sy vet jag inte riktigt.....jag gillar det jag gör nu. Kanske en hel kollektion krinoliner sydda av Marimekko tyger eller att sätta tänderna i och renovera en riktigt gammal folkdräkt.

Nr5:Om du skulle arbeta med något annat... vad som helst. Vad skulle det då vara?
Svar:Textilkonservator på entografiska muséet.

Nr6:Är det någon person inom ett kreativt/konstnärligt yrke som varit en förebild i ditt skapande?
Svar: Jag har aldrig riktigt haft förebilder, men jag gillar verkligen Anna Sjons Nilssons sätt att jobba Hon som inte binder sig vid vare sig material eller teknik utan går sin egen väg.Sen är hon också väldigt trevlig och go som människa.

Nr7:Hur många lapptäcken har du sytt totalt från allra allra första gången
Svar:Men oj, vilken fråga! Jag ska räkna lite....
Jag får det till 50 stycken. Men kan ha missat nåt :)

Nr8:När och varför blev du riktigt ledsen sist? Så där så det känns i hjärtat.
Svar: Det var ju en riktigt personlig fråga.......
Det var förra sommaren. Min kompis som jag hälsade på råkade försäga sig och berättade att hon skulle gifta sig. Jag blev jätte glad och grattade och hade mig och babblade på och började genast tänka på vad jag skulle sy till henne och killen i bröllopspresent.Men sen slog det mig varför hon inte hade sagt nåt, jag var nämligen inte bjuden. Min mamma försökte trösta mig genom att säga att dom nog bara hade glömt mig, kompisen var ju på mitt bröllop, så en inbjudan skulle nog trilla ner i brevlådan snart. Men det kom aldrig någon inbjudan och så vitt jag vet så är hon och killen gifta och lyckliga idag.Men det gjorde ont som en pil i hjärtat.


Sen har vi två st bubblar frågor som jag fått tidigare men inte svarat på:

nr 1: Syr du även vuxenkläder på beställning?
svar:ja det gör jag!

nr2: Vart får du tag på alla dina tyger?
svar:Lite här och var. Loppisar, släktingar, tradera, secondhand osv. Det gäller att alltid hålla ögonen öppna.


Snart ska jag göra ett inlägg om två väldigt mysiga hus.
Håll utkik vetja!

3 kommentarer:

Lämna gärna en kommentar, jag blir så glad! Jag läser alla och svarar på dom jag hinner med.

Blog Widget by LinkWithin